След като председателят на АЛДЕ - партньорът на ДПС в Европа, защити Ахмед Доган за събитията в лятната му резиденция в парка Росенец, от в партията на европейските либерали излезе признание, че фактите не са били преценени правилно.

За случващото се на брега край Росенец от ДПС разказват в писмо до партньорите си в Европа. Пишат за опит за нахлуване в частен имот. Заради това председателят на партията Ханс ван Баален заяви:

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган въведе етнически мир в България. Към него трябва да се отнасят с уважение. Срамота е, че екстремисти нападат него и имуществото му“, заяви той.

В защита на Доган първоначално се обяви и шефът на групата на АЛДЕ в Европарламента Дачиан Чолош. Той написа в Туитър, че "правото на собственост на опозиционната партия ДПС в България и лидерите ѝ трябва да бъде уважавано без фалшиви кампании и лична агресия".

Сега обаче сам обяви, че фактите се оказали различни.

"Благодаря за всички съобщения относно туита ми за събитията в България. Добре ги разбрах. С допълнителните детайли около ситуацията и след анализ на фактите, наистина се оказва, че не са били отразени добре. Както винаги, върховенството на закона е и ще продължава да бъде моя битка", заяви Чолош, цитиран от bTV.

Дачиан Чолош

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"При първата си реакция на протестите в България по отношение на партията ДПС, която е член на нашата, не бях взел под внимание всички факти и контекста им. Групата "Обнови Европа" винаги е била в предните редици на защитниците на демокрацията, свободата и върховенството на закона. Със същата страст се борим срещу корупцията в и извън ЕС. Защитаваме правото на мирен протест за всички, особено за хората, които се присъединяват към нас в тази борба", отговаря той и на писмо, изпратено от български граждани, съобщи "Дневник".

От ДПС обаче са категорични, че не са подвеждали партньорите си.

„Идеята на Христо Иванов не беше да стъпи на брега. Ние нямаме претенции за неговото стъпване. Идеята беше политическа провокация върху личността на г-н Доган“, каза евродепутатът от ДПС Илхан Кючук по повод акцията на лидера на "Да, България" с лодка на брега.

Писмо до АЛДЕ изпраща и Христо Иванов и още чака отговор.

„Написахме, че сме български граждани, които искаха да отидат на български държавен имот. Това, че ДПС си позволява по такъв начин да лъже и да излага уважавани европейски политици, да ги вкарва в ситуация да лъжат публично и да се чудят какво да правят, е изключително жалко, но всъщност е част от цялата тази империя от лъжи, които ние показахме на Росенец", заяви Иванов.