Лидерът на демократите в Сената на американския Конгрес Чък Шумър призова днес вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на американската конституция и незабавно да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Шумър заяви, че ако Пенс не предприеме действия, Конгресът ще отстрани Тръмп.

"Това, което се случи вчера на Капитолия, беше бунт срещу Съединените щати, чийто вдъхновител бе президентът" Тръмп, заяви Шумър в изявление. "Този президент не трябва и ден повече да остава на поста си", категоричен е високопоставеният демократ.

Ройтерс цитира правителствени източници, че оставки са подали Мат Потинджър - заместник на съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън; Райън Тъли, който отговаря за Русия в Съвета по национална сигурност, и специалният пратеник за Северна Ирландия Мик Мълвейни.

 

Съществуват два начина за отстраняване на американски президент от длъжност: 25-ата поправка в конституцията и импийчмънт от Камарата на представителите, който да бъде потвърден от Сената. И при двата сценария вицепрезидентът Майк Пенс ще поеме функциите на президента преди встъпването в длъжност на Байдън, пише Джан Улф от Ройтерс, цитирана от БТА.

25-ата поправка, приета след атентата срещу президента Джон Кенеди през 1963 г. и ратифицирана през 1967 г., се отнася за евентуалното поемане на функциите на президента от негов приемник при неспособност да изпълнява задълженията си.

Параграф 4 от текста разглежда ситуация, когато президентът не е способен да изпълнява задълженията си, но не се оттегля доброволно.

Авторите на 25-ата поправка са имали ясното намерение тя да се прилага, когато президентът е неспособен да изпълнява задълженията си поради физическо или психическо заболяване, казват експерти. Някои учени твърдят също, че тя може също да се прилага по-разширено при президент, който опасно не е годен за заеманата от него длъжност.

За да бъде задействана 25-ата поправка, Пенс и мнозинството от членовете на правителството на Тръмп трябва да декларират, че той е неспособен за изпълнява задълженията си на президент, и да го отстранят. При такъв сценарий Пенс ще поеме функциите на президент.

Тръмп може впоследствие да заяви, че е способен да поднови изпълнението на задълженията си. Ако Пенс и мнозинството от правителството не оспорят заявеното от Тръмп, тогава той отново ще поеме президентските функции. Ако обаче те оспорят декларацията на Тръмп, въпросът ще бъде решен от Конгреса, но Пенс може да продължи да изпълнява дотогава функциите на президент.

Необходимо е мнозинство от две трети в двете камари за отстраняване на Доналд Тръмп. Контролираната от демократите Камара на представителите обаче може просто да отложи гласуването по важния спор, докато изтече мандатът му, каза Пол Кампъс, преподавател по конституционно право в Университета на Колорадо.

Според Кампъс 25-ата поправка ще е подходящ начин да бъде отстранен от длъжност Тръмп и тя има предимството да е по-бърза от импийчмънта.

Американският полицай, застрелял една от участничките във вчерашните безредици в сградата на Конгреса в САЩ, е отстранен временно от работа. Това заяви днес началникът на полицията в Капитолия Стивън Сънд, цитиран от ТАСС. "Полицейският служител е изпратен в административен отпуск, неговите пълномощия на полицай са преустановени в очакване на резултатите от разследването", се казва в изявлението на Сънд.

Над 50 души от правоохранителните органи са пострадали при безредиците, няколко от тях са хоспитализирани със сериозни наранявания.

Сънд каза още, че полицията разследва подробно атаката срещу Капитолия, предаде Ройтерс.

Полицията се е отзовала на сигнали за две взривни устройства и подозрителен автомобил близо до Конгреса. "И двете устройства бяха опасни и са можели да нанесат големи вреди на обществената безопасност. Те са обезвредени и са предадени на ФБР за по-нататъшно разследване и анализ", каза Сънд.