Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заплаши, че идната сряда отново ще има "бял автобус" за властта, този път заради "принудителната ваксинация", която по думите му е въведена със зеления сертификат. Последното нещо, от което се страхува правителството, са протестите, отвърна от парламентарната трибуна Кирил Петков.

"Нека да видим как ще ни спрат, когато решим да влизаме в парламента", заплаши той.

"Аз съм бил на протестите пред белия автобус. Бил съм на всички протести. Не ме е страх от протести, това е начинът гражданите да си кажат мнението", допълни премиерът по повод свикания протест на 12 януари на площада до парламента. Но предупреди, че хората там могат да се заразят едни други.

А по повод заплахата, Костадинов отнесе забележка от председателя на парламента Никола Минчев. "Другата седмица ще има протест, който може да протече по един начин - законно", напомни му Минчев. "И без такива обръщения към колегите за бял автобус", скастри той Костадинов по повод репликата му към залата: за вас ще има бял автобус".

А "белият автобус" влезе в обращение в пленарната зала по повод "зеления сертификат" и питането на лидера на "Възраждане" кога той ще бъде премахнат.

Премиерът отвърна, че такъв въпрос може да се обсъжда едва когато намалеят болните от коронавирус, от които 4790 се намират в болници в момента.

Петков гарантира, че няма никакво намерение да въвежда задължителна ваксинация, но се похвали, че през последните 3 дни са се ваксинирали 92 хил. души - 34 хил. вчера, а 32 хил. предишния ден.

"Няма да има задължителна ваксинация, но ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем епидемията", каза премиерът.

Той съобщи, че само двама от починалите вчера 72 български граждани са били ваксинирани. А от общо 944 жертви на заразата за последните две седмици живота си са загубили 71 души, които са били имунизирани. "Ако не броим фалшивите сертификати, за което нямаме пълни данни", уточни Кирил Петков. И подчерта, че хората трябва да се ваксинират, ако не искаме да имаме повече жертви. "Аз не искам да съм министър-председателят, който да отброява бройки на тези хора", отсече Петков.

По темата "зелен сертификат" премиерът бе подложен на приятелски огън и от коалиционния партньор "Има такъв народ". Проф. Андрей Чорбанов постави същия въпрос като "Възраждане". Кога ще бъде премахната тази ограничителна мярка, попита депутатът. 

"Здравният сертификат дава права, докато ваксинацията е избор на един гражданин дали ще влезе в болница, дали ще умре. Здравният сертификат обаче е форма на ограничаване. Смятате ли, че той ни предпазва като нация и е това, което ще спре пандемията?", отправи въпрос от трибуната депутатът от ИТН. Проф. Чорбанов изреди няколко държави от ЕС, където населението е над 80-90% ваксинирано, тоест сертифицирано.

"А в момента щамът Омикрон гази сертифицираното население точно както глиган гази люцерна", заключи народният представител.

"Искам да Ви уверя, че никой от нас не иска да има дългосрочно зелен сертификат. Това ограничава, също осъзнаваме, че не е перфектното решение", отвърна премиерът. И изреди, че наистина тази мярка ограничава бизнеса и обществото. "Не е добро, не е перфектно, но в този момент е едно от решенията. Да вдигнем подобно нещо насред новата вълна ще е огромна грешка", категоричен беше Кирил Петков.

"Ако го премахнете, премахвате още един стимул за ваксиниране. Моят най-голям страх е в края на януари болниците пак да са препълнени. Ние не сме някакви идеолози по зеления сертификат, ние искаме единствено здравето на българите да бъде защитено максимално", каза министър-председателят.

"По никакъв начин ние не вярваме в ограничения, но нямаме перфектните мерки. И аз не бих сменил никоя от тези мерки точно в този момент", категоричен беше Кирил Петков.