Според мен е време не толкова да се избира с емоция, както бяха изборите на 4 април, а с разум. Да се гледат политики и програми, кой какво може. Вече е въпрос на можене, а не просто да искаме промяна.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова.

По думите ѝ лявата коалиция може да обединява около идеи хора, които досега са били в различни по-малки партии и практиката е показала, че голяма част от тези малки партии не могат да влязат в парламента. Следователно тези българи, които са ги избрали, не се чувстват представени, което е лошо за демокрацията.

В началото на следващата седмица БСП ще подпише споразумения за общи действия с още около 2-3 партии.

Нинова не чувства подведена от Татяна Дончева и решението ѝ да остане в коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

"Водихме разговори, както с всички други партньори. Не стигнахме до съгласие, Татяна избра друг път, нормално е. Желанието на един от потенциалните партньори - "Движение 21", бяха прекомерни за съюза, който правехме. Не беше равнопоставено спрямо другите партньори. Не беше някак си справедливо и честно, не се разбрахме и всеки тръгна по своя път", коментира лидерът на БСП.

Няма нищо скрито и всичко е ставало пред медиите - категорична беше Нинова. Има една голяма цел - да обединим лявото за обща политика и за резултат.

"Лявоцентристката политика ще предложи сериозна алтернатива, която се налага от развитието и на обществените отношения дори и заради ковид кризата и последвалата икономическа и социална криза. Кризата задълбочи бедността, увеличи неравенствата. Една голяма лява коалиция може да даде адекватен отговор на решаването на този въпрос. Грижата за работници и работни места - също една традиционна лява политика", каза още Корнелия Нинова.

Тя беше категорична, че и в следващия парламент без БСП не може да се направи правителство.

Корнелия Нинова не се притеснява от проекта на Жан Виденов.

"Как се появи? По-странен е въпросът: защо сега след толкова много години? И точно преди избори. За мен има една въпросителна дали не е целенасочено, за да се къса от БСП, за да се отслабва БСП", коментира тя.

Според нея дали един или друг ще бъде водач на листата, или ще бъде втори, е въпрос на лично его и на разбиране за правене на политика. "Не приемам изказвания на кандидати за наши депутати, които казват: или съм водач, или няма да участвам". Това изразява преди всичко личен интерес да си в политиката, а не правене на голямата политика.