Комисията бе създадена с гласовете на депутатите от ГЕРБ и независими. За сформирането й гласуваха 106 народни представители, а против бяха 10, предаде БТА.

Комисията ще се състои от 13 души, от които 6 от ГЕРБ, 2 от Коалиция за България, 2 от ДПС, 1 от Синята коалиция, 1 от „Атака” и 1 независим, като се представлява от депутат от ГЕРБ. В обхвата на дейността й ще бъдат включени случаите в Перник и Мировяне, както и случаят "Бесоолу", както предложиха управляващите.

Мнозинството отхвърли с 99 "против" срещу 69 "за" и 5 въздържали се предложението анкетната комисия да бъде съставена на паритетен принцип.
Заради това БСП , ДПС, Синята коалиция и "Атака" отказаха да участват със свои представители в нея.

Парламентът реши председател да е Красимир Ципов (ГЕРБ), а членове да са Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Румен Иванов, Емил Радев и Цветан Сечанов от ГЕРБ и независимият депутат Димитър Колев. Комисията ще има срок за работа един месец.

По думите на Мая Манолова от БСП комисията ще "се превърне в параван, зад който парламентът ще се опита да прикрие полицейското насилие". Ако не приемете това предложение, следва вот на недоверие към правителството, заяви тя.

Как се стигна до гласуването 
Преди това БСП предложи да има отделна комисия, която да провери само самоубийството на заподозрения за убийството на 18-годишната Мирослава от Перник и тя да бъде оглавявана от представител на опозицията. Последваха две гласувания, но и при двете с гласовете на мнозинството предложението бе отхвърлено.
Първия път гласуваха общо 174 депутати – „за” бяха 76, „против” гласуваха 19 депутати, „въздържали се” – 79. Един депутат от ГЕРБ гласува „за”.
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи прегласуване и заяви: "Ако няма тази комисия и ГЕРБ не отстъпи, ще има яснота, че никой не се интересува от истината и че Народното събрание иска да я прикрие с телата на народните представители от ГЕРБ и други хора. Ще разследвате министър Цветан Цветанов. Подкрепете това предложение, защото иначе ще консумирате огромни негативи, гарантирам ви го с дългия си опит".
При прегласуването гласуваха общо 173 депутати  – от които „за” 76, „против” 25 и 73 „въздържали се”. Трима независими депутати гласуваха „за”.

"В последните няколко дни сме свидетели на изнасяне на различни данни за случаи на полицейско насилие. Редно е да бъдат обединени в една анкетна комисия. Към случаите в Перник и Мировяне (полицейското насилие над сем. Начкови - б.р.)  да бъде прибавен и случаят "Бесоолу", който трябва да изясни има ли влияние върху правоохранителните органи. Не трябва да се преекспонират тези теми и да се нагнетява страх в гражданите", заяви по-рано по време на обсъждането Фидосова.
Тя уточни, че се предлага комисията да е на квотен, а не на паритетен принцип, защото "не цели саморазправа с определени лица".

"Коалиция за България няма да участва в такава комисия. С този проект ГЕРБ казва: "ние ще проверяваме сами себе си и ще решаваме кои случаи да бъдат проверени как и доколко, а от опозицията ще участвате за пълнеж, за да легитимирате пред българските граждани”. Мижи да те лъжа, казва поговорката", заяви обаче Мая Манолова, която заяви, че създаването на такава комисия е  нечестно спрямо гражданите, които имат право да знаят наказани ли са виновниците.

"Във вашето предложение не се споменава, че трябва да се установи спазени ли са всички протоколи за действие. Не случайно министър-председателят каза – „Слава Богу, че не стана като „Белите брези” (полицейски гаф през 1994 г., когато две барети бяха застреляни по грешка от други спецполицаи - б.р.)", обърна се пък Михаил Миков към ГЕРБ.

Христо Бисеров от ДПС също посочи, че случаите в Перник, Мировяне и Скравена трябва да се разгледат отделно. Той поясни, че ГЕРБ прави опит да прикрие случилото се в Перник, защото служителите на МВР са дали възможност на разследвания Стойчо Стоев да има достъп до оръжия и да се самоубие.


Казусът с разследването срещу бизнесмена и общински съветник на ДПС в Павел баня Иса Бесоолу ще стигне до Съда по правата на човека в Страсбург, заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан. Жалба в Страсбург ще бъде подадена и заради данните за незаконно подслушване на Бесоолу, както и на самия Местан. Той и Христо Бисеров цитираха думи на шефа на полицията в Стара Загора, който казал, че е получил инструкция от вътрешния министър Цветан Цветанов Бесоолу "да е на топло, с белезници, до месец".
Бесоолу беше арестуван през август 2009 г. заради подкуп.