Премиерът Бойко Борисов обяви промените в състава на кабинета - 4 оставки и една рокада, след проведения тази сутрин Коалиционен съвет на управляващите в Министерския съвет. С постовете се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. Здравният министър Кирил Ананиев пък поема финансовото министерство.

За министър на здравеопазването е номиниран шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Коалиционните партньори предлагат вътрешното министерство да поеме настоящият директор на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, а начело на Министерството на туризма да застане вицепремиерът Марияна Николова. Емил Караниколов пък трябва да бъде заменен от заместника си в Министерството на икономиката Лъчезар Борисов, смятат управляващите.

Кои са новите министри?

Кирил Ананиев - номиниран за министър на финансите

Кирил Ананиев

Снимка: БТА

След почти тригодишна пауза Кирил Ананиев се завръща във финансовото министерство. Започва работа във ведомството през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Извън финансовото министерство е работил само в два периода - от 2009 до 2014 г. и от 2017 г. до 2020 г. Зам.-министър е по разходната част на бюджета в 6 правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в две от правителствата на ГЕРБ. Веднъж вече и бил и министър на финансите по времето, когато настоящият министър в оставка Владислав Горанов оглавява Общинска банка.

Ананиев и известен с това, че не обича конфликтите и разбира от работата си. Успява дори при всичките течове от бюджета да го "върже" и формира малък дефицит, разказват запознати.

За кратко е работил и към външното министерство като финансист в Постоянното представителство на България към ООН в Женева. През 2017 г. е избран за здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов с идеята да спре паричните течове във ведомството и да направи реформа в здравеопазването, която така и не стана, въпреки че лансира идеи за нея. Поел управлението на ведомството в тежко състояние, управлението му бе съпроводено с непрекъснати протести на медицински работници.

Проф. Костадин Ангелов - номиниран за министър на здравеопазването

Проф. Костадин Ангелов

Снимка: Булфото

Директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов завършва Медицинския университет в София през 2004-а. Започва работа в спешното отделение на столичната болница "Света Анна" като хирург. През 2006-а се мести в клиниката по хирургия на Александровска болница. А от 2013-а е изпълнителен директор на лечебното заведение. Преподава в Медицинския университет в София, а от 2016-а година е член на Академичния съвет на учебното заведение. От 2015-а година е магистър по финанси. Тази година стана професор. Асоцииран член е на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Именно Александровска болница е едно от лечебните заведения, които приемаха болни с COVID-19 в София. Известен е сред колегите си като професионалист, който избягва конфликтите.

Христо Терзийски - номиниран за министър на вътрешните работи

Снимка: БТА

Роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в Технически университет в София. Влиза в системата на МВР през 1996 г. с назначение на офицерска длъжност в сектор "Криминална полиция" в 6 РУ-СДВР.

По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности: Оперативен работник в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Оперативен работник в сектор "Наркотици" - СДВР; Началник на група в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Началник на сектор "Наркотици" - СДВР; Зам.-началник отдел "Криминална полиция" - СДВР.

През септември 2009 г. става заместник-директор на СДВР. На 24 февруари 2015-а е назначен на длъжност директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия - ILEA - през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

С министъра в оставка Младен Маринов е работил повече от 20 години. Десет години работят на едно и също ниво, а следващите десет - два пъти Христо Терзийски е шеф на Младен Маринов и два пъти Маринов е шеф на Христо Терзийски. В системата на МВР е известен като човек, който си разбира от работата, професионалист от кариерата.

Лъчезар Борисов - номиниран за министър на икономиката

Снимка: Булфото

Настоящият заместник-министър на икономиката в кабинета "Борисов 3" е бил на този пост и в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Той е роден през 1978 г. в Самоков. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС.

Специализира "Устойчиво развитие" във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и "Счетоводни и одит регулации" към Световната банка. Завършва обучение по "Предприемачество и рисков капитал" в Американския университет и има успешно преминати курсове по "Управление на проекти" (WIFI, Австрия), "Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции" (JICA, Япония), "Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до 2015 г. е бил началник на различни отдели във ведомството. Преди това е бил консултант в транспортното министерство, в това число и по даването на концесия на летищата във Варна и Бургас.

През 2001 и 2002 г., още като студент, Лъчезар Борисов е работил като бизнес анализатор във в. "168 часа". Работил е и като анализатор в Института за икономическа политика. Член е на управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Името на Лъчезар Борисов нашумя и покрай последните скандали в Българската банка за развитие. Той е в надзорния съвет на банката когато стана скандала с отпуснатите големи кредити от държавната институция, заради което с постовете се простиха ръководителите на банката, включително изп. директор Стоян Мавродиев.

Марияна Николова - номинирана за министър на туризма

Снимка: БТА

Вицепремиер от квотата на НФСБ Марияна Николова пое и поста министър на туризма. Тя първи път ще работи в това ведомство. Кариерата й в третото правителство на Бойко Борисов започна като началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. След като той е свален от поста след протести през ноември 2018 г. тя заема стола му като вицепремиер. Ресорът й е икономическа и демографска политика.

Родена е в Ботевград. По образование е юрист. Завършила е право в Нов български университет, притежава и магистърски степени по "Публична администрация и административни практики" и "Право на Европейския съюз" от СУ "Свети Климент Охридски", както и магистратура по "Стопанско управление" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Работила е като юристконсулт в Топлофикация София, заемала е различни постове в Министерството на държавната администрация и административната реформа, както и в Министерството на земеделието. Била е член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". След това се мести в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в НЕК. След поредната рокада запазва поста си на вицепремиер.

Гласуват оставките в петък

Проекторешението за персоналните промени в Министерски съвет вече е депозирано в деловодството на Народното събрание. Утре оставките на министрите на финансите Владислав Горанов, на туризма - Николина Ангелкова, на вътрешните работи - Младен Маринов и на икономиката - Емил Караниколов, ще бъдат гласувани в пленарната зала, с което автоматично ще бъде направена рокадата в кабинета "Борисов 3" с новите министерски постове.