НАТО все още не е поискало официално от страната ни да разположи военни части на наша територия, заяви премиерът Кирил Петков.

"В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството нищо конкретно за допълнителни военни части или друго", каза в интервю за Bloomberg TV Bulgaria премиерът Кирил Петков относно евентуално разполагане на сили на НАТО в България.

"Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО", допълва той.

Кирил Петков коментира освен напрежението между Украйна и Русия, енергийната криза в ЕС, както и ветото за членството на Северна Македония и българската позиция. Той оставя на заден план историята и повтаря тезата си, че трябва да се заложи на икономическите връзки.

"Досега основната част от вниманието бе насочено към историческия дебат. Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи - за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята", казва в интервюто премиерът.

"Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи - искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например, не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие", коментира Петков.

Той обещава още във вътрешен план, че не смята да въвежда локдаун и няма да прави ваксинацията задължителна.

"Защото смятаме, че подобен натиск би предизвикал силна реакция и враждебност, каквито не искаме да има. Но ще настояваме да се осъществят всички възможни доброволни мерки, независимо какво ще ни струва това", коментира той.

"Лично аз съм готов платя цената. Още в първия ни ден направихме задължително за всеки в тази сграда или искащ да я посети - да има "зелен сертификат". Започнахме от себе си, а сега искаме това да се приеме и в парламента и всеки там да има зелен сертификат", коментира предстоящото въвеждане на изискването и в Народното събрание. Кирил Петков разкрива още, че всеки ден получава справка за броя на заетите болнични легла, броя на пациентите в интензивните отделения с коронавирус и броя на заразените.

"Ваксинацията е най-силният научен метод да се справим с новата вълна", категоричен е той и потвърждава, че ще се стреми да не въвежда локдаун. "Следим всичко отблизо и надеждата ми е, че ако успеем в следващите три седмици, ще можем да преминем през вълната от Омикрон, без да затваряме държавата", коментира премиерът.

Петков казва още, че ПП не е зависима от никого и няма нужда да връща услуги, защото по време на кампанията не е приемала дарения от фирми с държавни поръчки.

"Цялото ни финансиране дойде предимно от 100% експортно ориентирани технологични компании, които са най-вече наши приятели", казва министър-председателят. "Нямаме стари зависимости, които биха надвиснали над главите ни. И това ни дава възможност да излезем със силно мотивираната стратегия "нулева толерантност към корупцията", коментира още Петков.

Той разкри, че е предупредил коалиционните партньори, че "тази коалиция ще остане на власт дотогава, докогато можем да поддържаме тази нулева толерантност към корупцията". "Ако, да речем, един от коалиционните ни партньори изневери на тази позиция и това доведе до падане на правителството, така да бъде", декларира премиерът.