С оглед обществения отзвук от Решение № ЕО-1/01. 03. 2017 г., министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова отменя решението си за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на НП „Пирин“ за периода 2014-2023 г.

МОСВ ще разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на НП „Пирин“ за периода 2014-2023 г.

Това съобщи министерството в 17.15 ч.


Няколко часа по-рано - в 13.11 часа, със съобщения на МОСВ, служебният министър заяви, че още днес ще бъде отменено решението й за плана за  Национален парк Пирин.
Отмяната на решението си Костова аргументира с "обществения отзвук по предварителното изпълнение на Решението, с което е преценено да не се извършва екологична оценка на проекта на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014-2023 г.".

Няма преднамерено действие на администрацията в МОСВ, свързано с трите почивни дни и ограничаване на възможността за евентуални жалби в законово установения срок, се казва още в лаконичното съобщение.

Разбра се, че решението на Костова е от 2 март.

Днес следобед, вероятно между двете съобщения на МОСВ, е била подадена жалба срещу решението на МОСВ да няма екооценка на плана за Пирин, заявиха по БНР природозащитници.

По-рано днес президентът Румен Радев определи като прибързано решението на министерството за липсата на екологична оценка.

Радев заяви, че във връзка с решението по този "обществено значим въпрос" е разговарял с министър Костова и премиера Огнян Герджиков.

Президентът изглежда е настоял "да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес".

Природозащитниците организират тази вечер протест пред Министерството на околната среда и водите.
Събитието, организирано от коалиция "За да остане природа в България", се нарича: "Екологичната оценка е вредна за здравето - на МОСВ".