Това решение предизвика остра реакция на природозащитниците и тази вечер те организират протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Причината е, че преди да бъде взето решението не е изготвена екологична оценка на плана. Според тях той позволява много по-голямо застрояване и сеч в парка и настояват за преразглеждането му.

От "Нова Република" пък призоваха Радев да отмени решението на министерството.

По този повод държавният глава излезе с позиция във Фейсбук, в която заяви:

"Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос.

В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес
".

Вчера Герджиков заяви, че решението не е окончателно и тепърва подлежи на обсъждане с всички заинтересовани страни и експерти, а процедурата е на твърде ранен етап. Премиерът обаче се усъмни в мотивите на недоволните.

"Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли", заяви той.

Днес пък зам.-министърът на околната среда и водите Мариела Начева обясни, че екипът на МОСВ само е спазил сроковете по процедурата, започнала още през 2014 г. По думите й на 20 януари възложителят (парк „Пирин”) е внесъл искане за преценка за екооценка и министерството се е произнесло в законовия 30-дневен срок.

Начева подчерта пред bTV, че корекции по плана са правени няколко пъти след обществени обсъждания, а екооценката се извършва след внасяне на окончателен вариант на проекта.

Според нея няколкото почивни дни реално са удължили срока за обжалване от 3 на 4 дни. Така днес все още има такава възможност и eкоактивистите ще атакуват решението в съда.

От МОСВ подчертаха, че законът категорично забранява строителството в националните паркове. От ведомството отрекоха и притесненията, че ще има огромна сеч в парка - ставало дума не за "голи сечи", а за поддържащи дейности, които имали "важен положитен ефект по отношение на горските екосистеми".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За новия план за управление на парк "Пирин"