Повод за недоволството е решението на екоминистъра Ирина Костова да подпише разрешение за предварително изпълнение на новия план за управление за защитения Национален парк "Пирин" без да е направена екооценка.

Затова и протестът е свикан пред Министерството на околната среда и водите за времето от 18 до 20 часа. Събитието, организирано от коалиция "За да остане природа в България", се нарича: "Екологичната оценка е вредна за здравето - на МОСВ".

"Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк „Пирин“! С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината. На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.

За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда
", заявиха еколозите.

И подчертаха какви са мотивите на министъра - „с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите“.

Вчера Огнян Герджиков обясни, че решението не е окончателно и тепърва подлежи на обсъждане с всички заинтересовани страни и експерти, а процедурата е на твърде ранен етап.

В същото време премиерът се усъмни в мотивите на недоволните, като заяви пред БНР:

"Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли".

Днес пък зам.-министърът на околната среда и водите Мариела Начева обясни, че на 20-ти януари 2017-та е внесено искане от възложителя (парк "Пирин") за преценка на необходимостта от извършване на екологична оценка и оценка за съвместимост на проектоплана. Нормативно определеният срок за произнасяне на МОСВ по тази преценка е 30 календарни дни.

"Тоест единственото, което министерството в момента е направило, е да спази законовата процедура за произнасяне", заяви Начева.

Междувременно обаче формацията на Радан Кънев "Нова Република" призова президента Румен Радев да отмени решението. За отмяната му се обявиха и от "Да, България" на Христо Иванов.

Днес е последният възможен ден за обжалване на решението.

Спор в ефир между природозащитник и служител на МОСВ

"60% от територията на парк "Пирин" е в риск от сеч. Планът на екоминистерството предвижда едно увеличение с 12,5 пъти на сегашната зона за строителство", коментира тази сутрин пред Нова телевизия Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Според него и съмишлениците му над 300 отрицателни становища от обществените обсъждания и 27 страници забележки от експерти не са били взети под внимание от МОСВ.

“В обществото наистина вече битуват такива тези, които обаче не са верни. Който познава нормативната уредба, много добре знае, че производствените и стопански дейности в територията на националните паркове са забранени, включително дърводобивът”, отвърна Мирослав Калугеров - директор "Национална служба за защита на природата" към Екоминистерството.

"Предполагам, че това имат предвид, като казват, че има възможности за сеч. Но това не са производствени дейности. Досега в около 5% от територията на националния парк са проведени такива сечи, които имат изключително важен положитен ефект по отношение на горските екосистеми. Тук не говорим за голи сечи, а за поддържащи дейности", допълни той.