Политикът и бивш депутат от левицата Георги Кадиев направи прогноза на политическия процес, който следва оттук-нататък след излизането на ИТН от коалицията.

"Прогнозата ми е семпла: правителството се разпада след актуализацията на бюджета в края на юни. През юли е въртележката с мандатите, ПППП не успяват с първия мандат, ГЕРБ връщат втория мандат, президентът дава третия мандат на ИТН, които се опитват, но не успяват. Служебно правителство от август и избори края на октомври", коментира в профила си във Фейсбук бившият народен представител.

Той е категоричен, че дори и да се изпълни заявката на Кирил Петков за това, че се търсят 12 депутати за подкрепа на мнозинството, те няма да са достатъчни, за да крепят кабинета.

"Идеята на Кирил Петков да открадне 12 депутата от ИТН е невъзможна. Първо, защото 12 не са достатъчни. Все някой ще е болен, някой ще е в командировка и ще трепериш за всеки закон. На практика ти трябват поне 20.

Второ, защото знам как Слави си избираше депутатите по лоялност. Да му купят половината група би говорило изключително лошо за него. Трето, защото не всичко става с пари и дори с много пари.

Затова тази работа с купени депутати е афиф", смята Кадиев.

Бившият народен представител си спомня как през 2005 БСП и ДПС имаха 118 гласа, заради което се наложи да включат трети партньор в коалицията, а след като не успяха да намерят допълнителни гласове от БЗНС-Мозер, направиха коалицията с НДСВ.

Затова, според Георги Кадиев, ако иска правителство, Кирил Петков трябва да се коалира с ГЕРБ или ДПС, защото "Възраждане" са само 12 души и не стигат.