Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-то място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу COVID-19 у нас протича при голям интерес. Това е докладвал министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов, съобщава пресслужбата на правителството.

"И в почивния ден вчера имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат, като се изпълняват и ваксинационните фази", е разпоредил Борисов на здравния министър.

Министър-председателят в оставка е бил категоричен, че всяко количество ваксини, което се доставя у нас, следва да бъде разпределено по-най бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите. Борисов е дал висока оценка на резултатите, постигнати от властите в битката с пандемията.

"Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките", е отбелязал министърът на здравеопазването.

Той е подчертал огромния интерес, който се наблюдава при зелените коридори за имунизация срещу COVID-19.

"Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от "Пфайзер" и последният ден - на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество - 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от "Модерна", е добавил здравият министър.

И е акцентирал, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени.

"Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет", е казал още Ангелов.

Борисов е изказал благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото, благодарение на денонощния им труд, икономиката ни също бележи добри резултати.