Миналата седмица Янев обяви, че от разсекретени документи, които комисията е проверявала, стават ясни данни за големи корупционни схеми в енергетиката, като част от тях е старият скандал от времето на Тройната коалиция, заради който Румен Овчаров подаде оставка. Вчера комисията публикува част от тези документи.

"Делото е сложено във фризера на прокуратурата, за да може да мине давностният срок, всичко да бъде потулено, и енергийната мафия пак да е в бяло. Искаме - главният прокурор да възобнови делото”, заяви днес депутатът, предаде "Фокус".

Той уточни, че проверката по делото е започнала през 2007 година, когато Овчаров беше министър на икономиката и енергетиката, а досъдебното производство е образувано чак през 2010 г.
"Тогава прокурорът, който се е занимавал с делото много съвестно, изведнъж е бил отстранен и отведен от прокурор Стойчо Ненков. Делото е прекратено през септември 2012 година", добави лидерът на РЗС.

Янев обяви още, че проверката на комисията е установила, че тримата прокурори са нарушили процедурите в закона. Според него са възможни три варианта. Първият е, че им оказан "тежък политически натиск". Второ, че са получили подкупи, трето – и двете заедно. От комисията са изложили аргументите си пред Цацаров, в това число и по отношение на спазване на принципа за случайно разпределение на делата, цитира го БГНЕС.

Янев обясни, че във времето, когато бившият главен прокурор Борис Велчев е бил вече в процедура за избор на конституционен съдия, "изглежда е имало много големи безобразия". За това Янев е внесъл при Цацаров делото, което от 35 тома, а само експертизите са 700-800 страници. Според тях Стойчо Ненков е написал само след 4 дни постановление за прекратяване на досъдебното производство, а Христо Граматиков, който между 2004 и 2007 година е завеждал отдел „Противодействие на корупцията” във Върховна касационна прокуратура - за 7-8 дни. Янев допълни, че има данни, че Граматиков е правил опити да въздейства по време на разпити във връзка с делото.

По думите на Янев става дума 90 милиона, с които е ощетена държавата, по корупционна схема за износ на електроенергия от 2004 до 2007 г. В този период НЕК преотстъпил правото си на швейцарска фирма да търгува с електроенергия, която е миксирана – от АЕЦ "Козлодуй", от ТЕЦ-овете и зелена енергия.
"Продавана е на швейцарската фирма на цени, които са по-ниски дори от тези на АЕЦ "Козлодуй", които по същество са най-ниските цени. Тази швейцарска фирма е получавала огромни количества – 8,5 милиарда мегаватчаса за този период на цени между 30 и 70% от това, което консумират потребителите на електроенергия", обясни Янев.

Той съобщи още, че Румен Овчаров е бил разпитван във връзка с делото "по много луксозен начин" - в кабинетите на прокуратурата, и след това е твърдял, че нищо не знае. "След разпита обаче става ясно, че Овчаров е имал разговори с шефа на НЕК - Велков (Любомир Велков, б.р.), с когото са били близки", добави Янев.

Депутатът не обяви от кого са идвали заплахите срещу него, за които миналата седмица съобщи и намекна, че идват от магистрати.

Тогава Сотир Цацаров заяви, че ще приеме Яне Янев, но коментира: "Заинтересован съм и от неговите думи, които бяха свързани с неправомерни действия на магистрати, с отправени заплахи от страна на прокурори и прочее. Г-н Янев трябва да ги подкрепи с конкретни факти, в противен случай не може да се хвърля сянка върху колеги така".

Днес зам.-главният Борислав Сарафов, който е присъствал на срещата с Цацаров, коментира пред журналисти, че сигналът на Янев е доста обстоятелствен, обоснован и съдържа конкретни факти.
„В рамките на най-кратък срок ще прегледаме всички документи, ако трябва ще сформираме екип от прокурори, които да се запознаят с всички доказателства и да излязат със становище по делото. Не съм изненадан, че името на Стойчо Ненков изскача от какъвто и да е сигнал”, коментира Сарафов.

Стойчо Ненков от Апелативната прокуратура стана известен покрай делото САПАРД, след като отказа да обжалва оправдателните присъди срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Заради това му беше повдигнато обвинение за осуетяване на наказателно преследване и той беше отстранен от работа, докато трае разследването.

Миналото лято пък Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура започва разследване срещу прокурора от Софийската градска прокуратура Георги Тафров за това, че е укрил имот при деклариране. Името на магистрата се появи покрай новината за арестувания Борислав Манджуков при акцията на МВР "Цигараджии" и разследването за пране на пари от свързани с него фирми, припомня БНТ.