Според лидера на РЗС, те уличават Румен Овчаров в търговия с влияние за времето, когато е бил енергиен министър. Документите се отнасят до телефонни разговори, в които се споменават имената на Овчаров и Сергей Станишев, предаде "Фокус".

Янев припомни, че въз основа на негово предложение са декласифицирани част от досъдебните производства (за първи път от 23 години), които са прекратени, и по които определени прокурори са постановили, че няма закононарушения по скандала, който се разигра още при управлението на Тройната коалиция.

Той представи пред медиите справка на Националната следствена служба (НСлС) за „звукозапис на разговори по мобилен телефон”, изготвен след прилагане на СРС по искане на Софийска градска прокуратура, във връзка с разследване по следствено дело от 2006 г. Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурора Валентин Димитров. Подслушван е бил Красимир Георгиев - собственик на консултантската фирма "Фронтиер". Разговорите са водени в периода октомври – ноември 2006 г.

Янев прочете част от справката: „Предмет на обсъжданията е възможността още преди началото на 2007 г. паралелно с прекия договор за строителство на АЕЦ „Белене” да бъде сключен и договор за доставка на горива за атомната електроцентрала. Целта е доставката да бъде поверена на руска фирма. От разговорите е ясно, че тези въпроси са обсъждани и съгласувани с Румен Овчаров. В разговор с Виталий (не се уточнява кой е този човек - б.р.) Георгиев му казва да изчака датата 20 октомври, последната среща на върха на ЕС, след което той ще активира министъра по някакъв начин да предприеме действия, които да допринесат за одобрението”.

Лидерът на РЗС обяви и още подробности: "В друг разговор с Виталий от 26 октомври 2006 г. Георгиев уточнява, че предния ден е имал срещи с Овчаров, който е помолил да съгласуват предварително проект за меморандум, тъй като му предстои среща с премиера, на която би искал да уточни коя позиция отпада и коя е договорена. Георгиев уточнява – по принцип двама души ще решават – Станишев и Овчаров. Георгиев споделя информация, която е държавна тайна – прието е решение, на 31-и обявяват "Атомстройекспорт" за победител в търга за АЕЦ „Белене”.

Янев допълни, че в справката от НСлС се посочва, че анализът на придобитата от подслушването информация налага извода, че ежедневната дейност на Георгиев е свързана с реализация на негови лични икономически интереси, които могат да бъдат групирани в няколко области – приватизацията на "Булгартабак" и фирмите, включени в холдинга; ядрената енергетика, строителство на АЕЦ „Белене”, доставка на гориво за АЕЦ „Козлодуй”; договори за автомагистрала „Тракия; договор за петролопровода "Бургас – Александруполис"; договор между България и "Газпром"; „Топлофикация – София”.

"Сегашният лидер на ПЕС и бивш министър-председател тайно, зад гърба на ЕК, е договарял чрез Румен Овчаров и Красимир Георгиев – Фронтиера незаконни доставки на гориво от Русия, защото от 1 януари 2007 г. ЕК на практика забранява да се внася от Русия повече от 20% от доставките на ядрено гориво", коментира Янев. 

Той добави, че документите ще бъдат отново изпратени до главния прокурор.
„С експертите на комисията сме стигнали до основателните изводи, че има данни за извършени тежки престъпления и би следвало главният прокурор да възобнови тези дела. Става въпрос за класически тип търговия с влияние, защото един министър е предоставил възможност цялата държава да бъде паралелно, задкулисно управлявана от някакъв си Красимир Георгиев – Фронтиера. Без да има никакви пълномощия, той уточнява текстове по меморандуми, изпраща предварителни споразумения, свързани с цени, с реконструкции, изпълнение и т.н.", добави депутатът, като заяви, че получава заплахи заради разсекретяването на документите, но не утони от кого.

Още в петък Янев обяви в аванс пред bTV, че само за няколко дни сегашният депутат от БСП Корнелия Нинова, в качеството си на заместник на Овчаров, е провела 111 телефонни разговора със следователката Татяна Шарланджиева, която разследваше енергийни далавери с цел да се „потъпче” информация за сделки с Георгиев.

Янев прочете част от доклади на прокурори, в които тогавашният шеф на следствието Ангел Александров пише, че е бил подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров за това защо „твоите служители все още разследват моя приятел Красимир Георгиев”.

Според друг разсекретен документ излишни посредници прибирали големи печалби от разпределението на електроенергията у нас. Така например умишлен договор с швейцарска фирма за 316,7 млн. лева ощетила българската хазна с над 90 млн. И тази далавера била разследвана, но следствието - смачкано, твърди лидерът на РЗС.

Макар прокуратурата да не повдигна обвинения по случая преди години, Овчаров и Нинова загубиха постовете си.

„Не ме притеснява случаят, който разследва г-н Яне Янев. Притежавам документ, в който пише "невинна". Той ще отговаря за думите си в съда, ще го съдя” , коментира още миналата седмица Корнелия Нинова, която допълни, че лидерът на РЗС изпълнява политическа поръчка.
Румен Овчаров пък коментира с цитат от хумориста Зосченко: "Когато те лаят помияри, не е нужно да заставаш на четири крака”.