Миналата година срещу магистрата от Апелативната прокуратура в София беше  образувано наказателно производство за "осуетяване на преследване с цел да се избави друг от наказание".

Тогава изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов каза, че е имал среща с Ненков, на която той му обяснил, че това било вътрешното му убеждение, но не могъл да посочи основни детайли от разследването. Ненков поел делото от колежката си Магдалена Лазарова, която по това време стана член на ВСС. Така, според Найденов, Ненков за три дни е решил да изтегли протеста, а действието му било направено в последния момент.

Самият Стойчо Ненков изрази пред журналисти убедеността си, че делото е провалено изначално "и сега искат да има някой виновен".
"Нека ме проверяват", заяви още той и уточни, че протестът и неговите допълнителни изложения са депозирани и по тях ще трябва да се произнесе ВКС, "тогава ще се види кой е крив и кой е прав".

Днес от пресцентъра на прокуратата обявиха, че той е обвинен, за това че на 11 октомври 2012 г., като орган на власт, е осуетил наказателното преследване срещу Марио Николов и Людмил Стойков – подсъдими по дело на Софийския апелативен съд. Това е направил като е депозирал допълнително писмено изложение към касационен протест, изготвен и внесен от друг прокурор. Така Ненков оттеглил подадения протест спрямо Николов и Стойков, с цел да ги избави от наказание, което им се следва по закон.

На прокурора е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 5000 лв. Разследването, провеждано от следователи от Националната следствена служба продължава, уточниха от държавното обвинение.

Миналата седмица новият главен прокурор Сотир Цацаров обяви пред журналисти, че ще се запознае със случая и до дни ще има резултат.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Николов и Стойков по процеса срещу тях за изпирането на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. По делото са подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, които също бяха оправдани.

След скандала с прокурора от държавното обвинение поискаха от Върховния касационен съд процесът да бъде върнато в съвсем първоначален етап - на ниво досъдебно производство. Очаква се решението.