По време на традиционната блокада на кръстовището пред Министерски съвет няколко протестиращи раздаваха флаери, с които приканваха в 8,30 сутринта в четвъртък да се окупира Народното събрание.

Идеята е да бъде направена жива верига около сградата под наслов "Дела трябват, а не думи" - в памет на Васил Левски, чието рождение се отбелязва на 18 юли (176-годишнина).

Според организаторите на акцията така ще се покаже решимостта на протестиращите, чиито призиви политиците не чуват повече от месец.

В сряда вечер недоволните граждани носеха плакати с надписи: „Независима България над руските интереси, над олигархията”, „Протестът хората сбира, стават народ”, „Правителство на мафията – дързост и гнусота”, „България сега вази гледа за оставка”.

Един от участниците пък държеше чисто бял плакат и обясни, че щом хората все още протестират, думите са излишни.  

След знамената и свирките уличните търговци откриха нова пазарна ниша - продават и тапи за уши, предназначени за деца и възрастни.  

От МВР обявиха, че към 20 часа пред Министерски съвет е имало около 2500 души.

Протестното шествие се задържа около половин час пред парламента, който бе освиркан. След това хората се разделиха на две. Една част блокираха за известно време кръстовището на Софийския университет, където биха тъпани и свириха със свирки. Другата спря движението на Орлов мост, където бяха опреснени надписите на градовете, в които се провеждат протести. Някои останаха след 23 ч.

По време на протеста посланикът на Франция Филип Отие, който заедно с немския първи дипломат преди дни призова управляващите да чуят гражданите, беше забелязан на пл. "Ал. Батемберг".

Няма инциденти и задържани, уточниха от МВР.

Вътрешният министър съобщи, че ще бъдат осигурени пари, с които да се плати за извънредния труд на полицаите, които охраняват протеста. Средствата ще дойдат от икономии, уточни Цветлин Йовчев.

Пловдив на път за София


Протестиращите пловдивчани пък образуваха жива верига с плакати по Главната улица. Те донесоха всички плакати, писани от началото на протеста досега. 
В четвъртък пловдивчани ще бъдат в София на общонационален антиправителствен митинг. Те се уговориха да пътуват кой с каквото може и да се срещнат в 10.00 часа до фонтаните срещу президентството.
Обявено беше, че бившият президент Петър Стоянов ще ги подкрепи от другата седмица, като участва в пловдивските протести.

Бурас - политици мишени

Малка група протестиращи се събра на площада пред сградата на общината. Тази вечер бе изнесено табло със снимките на лидерите на БСП - Сергей Станишев, на ДПС - Лютви Местан, на “Атака” - Волен Сидеров, както и на премиера Пламен Орешарски. Със стрелички недоволните от управлението граждани опитваха да улучат някои от ликовете на политиците.

Контрапротестът

Граждани за пореден ден излязоха на протест в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски пред НДК. За втора вечер рапърът Мишо Шамара "подгря" протеста, в който участват предимно пенсионери.

"Не може да очакваш чудеса, това е много малко време да управляваш държава", заяви той по повод кабинета и добави, че "Бойко, Цветанов и Флоров, и цялата клика трябва да влязат в затвора".

Междувременно поетът-политик Едвин Сугарев беше принуден да прекрати гладната си стачка, след като бе приет в реанимация в тежко състояние и лекарите започват венозно захранване, за да спасят живота му след 22 дни.