Издателят Иво Прокопиев отговори на острите нападки от страна на ДПС срещу него в парламента.

Преди два дни, по време на полемика с десните за комисията, която да провери има ли закононарушения в парка "Росенец", където е имението на Ахмед Доган, зам.-председателят на движението Йордан Цонев определи собственика на "Икономедиа" като "медиен магнат и монополист", който оказвал сериозно влияние в политиката в последните 20 г., участвал в "проекта" "Демократична България" и имал 20 министри в правителствата на ГЕРБ. 

"Най-емблематичният пример за "дълбоката държава" се казва Иво Прокопиев!", възкликна депутатът от ДПС от парламентарната трибуна.

Колегата му Севим Али пък настоя комисията да проучи и дали се изливат фекални води от имота на  Прокопиев в местността Буджака в Созопол към "фиордите и плажа в Райския залив".

В отговор издателят изпрати писмо до лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, в което заяви: "Капитал" и "Дневник" не воюват с никого. Това са журналистически организации и с публикациите си в тях журналистите им са защитили добросъвестно и навреме обществения интерес, предупреждавайки за огромни злоупотреби с обществени средства. Никъде в тези журналистически материали няма да откриете и най-малък намек за етническа омраза или дори дума, насочена срещу членовете и симпатизантите на ДПС. Напротив, те, както и всички останали български граждани са тежко пострадали от модела на "завладяната държава", който убива потенциала за развитие на България и принуждава младите семейства да търсят поминък в чужбина. 

Днес той коментира още и пред bTV:

 

„Капитал“ и „Дневник“ бяха единствените опонент на завладяната държава и целта беше да бъдат дискредитирани и икономически унищожени, ако може през мен. По време на цялата предизборна кампания, която следих много внимателно, от ДПС разпространяваха една напълно невярна доктрина пред своите избиратели, че едва ли не всичко е наред, но има там едни лоши медии, един кръг, едни олигарси – световна конспирация, която от 90-те години още воюва с ДПС. Никой не воюва с ДПС“.

По думите на Прокопиев най-емблематичните примери за завладяването на държавата и бездействието на институциите са казусът "КТБ“ и този с държавната Българска банка за развитие.

„Журналистите добросъвестно си свършиха работата, не чакаха тези схеми да гръмнат. За съжаление, заради завладените регулатори и неработещото правосъдие никакви действия не бяха предприети. Действия имаше единствено към тези, които съобщават фактите – към мен като издател на медиите и към конкретните журналисти“, заяви още бизнесменът.

А повод двете дела срещу него - за ЕВН и "Каолин", подчерта: "Оправдателните присъди с окончателни съдебни актове показват, че това е била репресия, за да бъде запушена устата на независимите медии".

Прокопиев коментира и исканията за проверка на лятната му къща.

"Едва ли има по-проверяван човек от мен, няма керемида, която да не е обърната по пет пъти, покрай тези атаки имаше два абсолютно масирани проверки - при протестите през 2013 г. и след това миналата година при протестите на "Росенец". Нямам против да има нови. Единствено, което искам да кажа, е, че там има стотици къщи на други хора, които нямат нищо общо, поне тях да не тормозят. Ясно е, че целта е да бъде създадена някаква симетрия с имотите на г-н Доган, нека, ако това ще успокои страстите, нека още веднъж да дойдат и да проверяват цялата ми инвестиция в Созопол", категоричен бе той.