Бурен спор се разигра във втория ден от работата на новия парламент. Основни действащи лица бяха "Демократична България" и ДПС, като най-остри репликите бяха по адрес на главния прокурор Иван Гешев, председателя на ВКС Лозан Панов, парка "Росенец", в който се намира имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и местността Буджака, където вила има медийният издател Иво Прокопиев

В началото на заседанието председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов поиска публичност от ВСС при разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор, докато в този момент там започваше заседанието, и свикано от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

"Нормално е ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев", каза Иванов и припомни, че ВСС е органът, който трябва да гарантира независимостта на съдебната власт, а в момента по думите му е "главен изпълнител на поставянето й в зависимост". Той коментира още, че от ДБ нямат високи очаквания, че ВСС този път ще реагира по по-адекватен начин.

"Какъв престиж има българската съдебна власт, особено главният прокурор? България е под 3 мониторинга и последният отново ни припомня безотговорността на главния прокурор. България не може да попълни своята квота от европейски прокурори. Какъв престиж, Бога ми?! Време е да прекратим това положение. ВСС да се произнесе и да прекрати мандата на Гешев", призова Иванов и допълни, че България е станала обект на безпрецедентна интервенция в нашия правосъден суверенитет с акта "Магнитски".

Христо Иванов и Ивайло Мирчев

Снимка: БТА

Това предизвика реакцията на Йордан Цонев от ДПС. Той заяви, че парламентарната група на партията ще участва във всякакви консултации, включително по съдебната реформа. 

Йордан Цонев

Снимка: БТА

"Тук обаче се отварят две теми - искаме ли независима съдебна власт или искаме съдебна власт, зависима от други държави. Ако искаме да говорим за уронване на престижа на съдебната власт - къде е Лозан Панов? Той не участва ли в политически събития, не участва ли в редица форуми (...)", попита риторично той.

"Почитаеми юристи, къде в "Магнитски" е принципът за невинност до доказване на противното, къде е състезателният процес, къде са доказтелствата за вина, къде е защитата?" - продължи Цонев, препращайки към обвиненията срещу Делян Пеевски, който попадна под ударите на американския закон.

"Нашето партньорство с Щатите ще продължи и за в бъдеще, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателството на САЩ на българска територия, след като такова няма и в ЕС", попита той.

Затова Цонев обяви, че от ДПС ще внесат искане за изслушване на финансовия министър Асен Василев - да каже въз основата на кой закон служебното правителство обяви списък със свързани със санкциите по "Магнитски" лица и фирми.

Николай Хаджигенов

Снимка: БТА

Тук се намеси Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме!", който отвърна остро на Цонев:

"Независима съдебна система - вие сериозно ли?! Някои от нас познават системата отвътре, не отвън. Процедурата във ВСС и "Магнитски" не са обвинение. Презумпция за невиновност - вие сериозно ли?! Дами и господа, това не е наказателен процес. Няма да допуснем ВСС в този му състав да продължи да прави свинщини. На първо място ВСС, както и процедурата по "Магнитски" не са обвинения - презумпция за невиновност", отбеляза още той и подчерта, че това не е наказателен процес.

Хаджигенов коментира, че всяка политическа сила в последните 32 години "бърка с мръсните си ръце" в правосъдието с една единствена цел - "да овладее прокуратурата - съвсем успешно, и частично успешно по отношение на съда".

По-късно се стигна до обсъждане на предложението на ДБ за комисия за парка "Росенец". По този повод отново се намеси Йордан Цонев:

"Когато говорим за независимост на съдебната система, ние също сме за разкритие на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието да говориш за един магистрат, а да не говориш за друг, да говориш за едни за едни зависимости, а не против други. Ще се борим с това лицемерие и в тази връзка ще предложим тази комисия да разшири обхвата си с други случаи".

Тук Цонев намеси дори президента Румен Радев, припомняйки действията на НСО миналото лято, когато Христо Иванов и Иво Мирчев пристигнаха с лодка на плажа в "Росенец".

"Добре ще бъде попитаме г-н президента - тези хора от службата, която му е на подчинение, защо поругаха българския флаг? Кой им го нареди? Аз не твърдя, че е той, твърдя, че не сме ние. Дайте да разследваме всичко", призова депутатът от ДПС.

След което от партията предложиха в комисията да влезе и полуостров Буджака в Созопол, включително и това дали се изливат фекални води от къщата на бизнесмена Иво Прокопиев към местния плаж и фиордите. Това предизвика смях в залата.

"Най-емблематичният пример за дълбоката държава се казва Иво Прокопиев!", отвърна емоционално обаче Цонев.

От "Демократична България" обаче заявиха, че ако искат такава комисия, да съберат подписи и да поискат подкрепа за нея, но в никакъв случай няма да приемат смесване на двете, защото "Росенец" е много голяма тема и от протестите пред имението на Ахмед Доган са започнали промените в последната година в България.

Тук и ГЕРБ се намесиха в спора.

"Направо настръхнах от този спор, имам чувството, че след малко ще излезе и Маяковски да държи реч. Толкова драматично става тук. Ние ще подкрепим двете предложения, но имаме и трето. Сформирайте една работна група, за да се разберете за имотите по морето, медийните си магнати и всички проблеми, които имате", заяви Тома Биков.

Той изтъкна, че партиите на протеста от три са станали пет. 

"Това е първото смокиново листо за подкрепата, която колегите от ДПС ще дадат за вашето управление. Докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации. Колкото и да правите дебати, вижда се, че не можете да вземете едно решение без колегите от ДПС", обърна се той към десните.

"Ние станахме универсален виновник. На вас ви е смешно, защото вие знаете какво се случва изотзадзе - както имаше един грузински футболист. Направете още 40 дебата. Вижда се, че не можете да вземете едно решение без ДПС", добави иронично депутатът от ГЕРБ.

"Г-н Биков, вие сте ценен и това, което говорите за отзад, знаете от болезнен личен опит", репликира го Иванов, който застана след него на трибуната и откри записките, които Биков си беше забравил. Десният лидер заяви, че ще си ги запази като ценен документ.

Впоследствие Биков обвини Иванов, че му е откраднал записките, но председателят Ива Митева му направи забележка, че не е му е дала думата.

Намеси се и Любен Дилов от гражданската квота на ГЕРБ-СДС, който призова колегите си изобщо да не участва в гласуването. 

Той също иронизира, като заяви, че дебаркацията на Христо Иванов на "Росенец" явно била по-значима от тази на Христо Ботев на козлодуйския бряг. И заговори за ролята на Ахмед Доган, като направи неочаквано признание - че ДПС е участвало във всички правителства досега, в това число и тези на Борисов.

"Защо все така става, че ДПС все участват в следващото българско правителство. Имаме над 400 000 български турци. И те, понеже са по-сплотени от нас, и по -умни от нас, участват във всяко българско правителство. Темата с плажа "Росенец" ще е във всяка тема, с която се занимаваме оттук нататък. Доган е една от най-оспорваните и забележими фигури в българския преход. Това е въпросът. Въпросът е какво правим с влиянието на ДПС? Предлагам те да не участват в гласуването на тази комисия...", бяха думите на Дилов.

Последва реплика на Тошко Йорданов от "Има такъв народ":

"Г-н Дилов, прекрасно е, че отново се опитвате да обедините някакви хора под някаква шапка, която отново да е вашата глава, и искам да ви благодаря, защото кой друг, ако не вие, защото имате житейски опит на политическа пеперудка в коя ли не партия. Познавайки миналото ви, очаквам до края на този парламент да дебаркирате или в ДБ, или в "Изправи се! Мутри вън".

"Очевидно ДПС и в момента има свои представители във важни агенции, в цели сектори и в това няма нищо лошо. Не виждам каква е драмата. Предлагам ви да спрем лицемерието. Ние обичаме българските турци, защо го крием и защо го маскираме?! Името на г-н Доган е зад всичко. Г-н Тошко, никога не съм се явявал на избори по друг начин, освен като представител на "Гергьовден", където и вие имахте отношение", отвърна му Дилов.

В спора се включиха и социалистите. Крум Зарков от ПГ на "БСП за България" заяви, че не това е задачата на 46-ия парламент и тази игра ще свърши както винаги - със слаба оценка.

"На нас изобщо не ни е смешно. Ние ви предлагаме друг подход. "Демократична България" имат своята инициатива и ние ще е я подкрепим. Вие, уважаеми от ДПС, имате друга инициатива, внесете я и ние ще я подкрепим и нея, но не забърквайте кашата на надиграването. Уважаеми колеги от ГЕРБ, всички тези безобразия, ако ги има, са са случвали по ваше време. Така че и вие недейте се забавлява", призова той.