Политиката се оказа доста по-мръсна и хлъзгава, а ние бяхме наивни, което в политиката не носи добри резултати. Това заяви заместник-председателят на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев пред bTV.

По думите му партията е направила всичко необходимо, за да има правителство, но е останала неразбрана и обвинена за това, че "разчита на истината в политиката".

"Останахме неразбрани в опитите си да покажем, че сме готови да управляваме. Да спечелиш избори и това да влезеш в управлението, са две различни неща", обясни Вълчев. 

"Бяхме готови с решения, за наше съжаление те не срещнаха разбирането на тези, които бихме искали да имаме като евентуални партньори", отбеляза зам.-председателят на ИТН и добави, че има партии, с които нямат обща база за разговор, а БСП са показали, че могат да водят диалог и да се стига до експертни решения. 

"Ако нашата държава беше кораб, след 10 години управление той е докаран до такова състояние като "Вера Су". Когато корабът е заседнал на плиткото, той няма как да потъне. И сега екипажът, който го е докарал до това положение, казва "ето, ние не потънахме". Не потънахме, ама сме заседнали и сме нито напред, нито назад", използва метафора Вълчев за състоянието по неговото мнение на страната.

"В случая народът, избирателят трябва да избере един нов екипаж, който да се качи и да намери начин да изкара кораба и да изкара от него всички токсични вещества", добави той.

Вълчев беше категоричен, че ИТН не се е изплашила да "държи руля" на държавата и да управлява.

"След изборите всички започнаха някак да говорят в монологична форма и по-малко говореха помежду си за това как точно да се случат нещата", подчерта зам.-председателят на ИТН.

По думите му партията е била обвинена, че разчита на истината.

"Нашата грешка била, че в политиката сме разчитали на истината, което за мен беше странно. Моралът, думата, да си стиснеш ръката с някого, все още значи нещо за мен. Бяхме наивните, които продължават да вярват в това. Политиката се оказа доста по-мръсна и хлъзгава", коментира Ивайло Вълчев и продължи:

"Лошото е, че в един момент човек има два хода - или да продължи да бъде такъв, какъвто е, или да стане като останалите. При единия случай рискуваш да понесеш негативи за това, защото хората искат да видят бързи решения, които да дойдат веднага".

Според него след тези избори, каквито и да са резултатите, партиите на протеста вече ще бъдат доста по-готови за диалог.

"И в тези предизборни срещи няма да лъжем - няма да кажем на хората, че утре ще се събудят и всичко ще бъде друго. Ние ще работим да се промени, но ако кажем, че ще е веднага - ще излъжем", категоричен беше Вълчев и посочи, че може да се занимава с политика, но не се възприема като политик.