Вицепремиерът Гроздан Караджов и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отвърнаха на обвиненията на премиера по адрес на тяхната партия и ги нарекоха "лъжи". Те влязоха в студиото на бТВ веднага след интервюто на премиера Кирил Петков.

Караджов обясни и защо тримата министри на ИТН са напуснали заседанието на МС - заради "задкулисно внасяне на проектобюджета". Той уточни, че до 9.30 сутринта актуализацията въобще не е била в дневния ред на МС. Министрите били шокирани, защото знаели, че ще го обсъждат вечерта на коалиционен съвет. "Това е унижението, на което бяха поставени всички министри", обобщи Караджов.

"Крадецът вика "дръжте крадеца". Толкова лъжи, които изрече по мой адрес. По-жалка картина от това да се опитваш да спасиш оцеляването на кабинета, като хвърлиш клевети, лъжи по адрес на собствения си вицепремиер.... Аз съм изумен колко лъжи могат да се изрекат в едно интервю", възмути се министърът на регионалното развитие и до днес вицепремиер.

"Това не са пари, които аз съм поискал. Това са пари, които по разчети, с които НС присъди от бюджета на МРРБ да се изплатят стари задължения на тези, какви бяха, "крадливи фирми", коментира регионалният министър.

"Внушенията за крадене и корупция по мой адрес са толкова нелепи", продължи Караджов и обясни, че ходи по протести още от студент, а "някои протестираха едно лято и са голяма работа".

"Не съм докоснал и една стотинка държавни пари. Виждате кой им ги обеща тези пари и кой им се молеше да не протестират", добави той.

Караджов заяви още, че не е платил нито една стотинка по инхаус договорите. "За какви внушения става дума днес?", попита регионалният министър. Не е финализирана нито една обществена поръчка, те са в съда, поясни още той. 

"Първо обвиняваш МРРБ за нещо, което НС прие! Скъса се да лъже", реагира и Тошко Йорданов по повод думите на премиера. "Те го /б.л. - Гроздан Караджов/ обвиняват в корупция за неща, които те предлагат. Какво направиха за 8 месеца? Направиха герой Бойко Борисов", каза Йорданов, като напомни, че силовите ведомства и МВР са точно в квотата на ПП.

Той разкритикува още, че "целият приятелски кръг" на ПП са станали министри, назначили жените си и приятелките си по министерства, а обвиняват ИТН в корупция.

Двамата с Йорданов обясниха и интригата с обвинението на премиера, че ИТН не били съгласни Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ.

"В пълна секретност ни беше казано, че са водени първични разговори с Рашков, че иска да се оттегли и да стане шеф на КПКОНПИ, всички казахме, че сме ок", обясни Караджов с уточнението, че той е представлявал коалицията на съветите напоследък, тъй като Тошко Йорданов е престанал да ходи на тях. "Никой там не е каран да гласува или да изразява становище, беше първоначален разговор", обясни за номинацията на Рашков вицепремиерът.

Той разкри още, че по време на обсъждането на кандидатурата на Бойко Рашков е попитал премиера дали са сигурни, че така не унижават Рашков, като го изпращат в КПКОНПИ, защото все пак той е вътрешен министър. Премиерът му обяснил, че няма такова нещо, самият Рашков предпочитал да отиде в антикорупционната комисия.

"През цялото време се опитват да вдигнат ветото заедно с Весела Чернева", добави Йорданов по втората болезнена тема за ИТН - еврочленството на Северна Македония. От партията бяха категорични, че външен министър е била не Теодора Генчовска, а Весела Чернева.

"Имате една групичка хора, като Кирил Петков и Весела Чернева, които търсят вариант как да вкарат този процес в паралелен процес. През цялото време търсеха вариант как да бъде вдигнато ветото. След днес няма да се случи. Иначе премиерът по закон може да го направи и сам. За съжаление, премиерът да подпише ветото", каза още председателят на ПГ на ИТН.

"Асен Василев се оказа слаб финансов министър, не го знам какъв финансист е. В държавата няма пари", заключи Тошко Йорданов.

И обвини премиера, че с изявлението си на пресконференцията се опитал да подкупи депутатите на ИТН.

"Много ми е любопитно как ще намери 12 предатели в ИТН", каза Тошко Йорданов.