"Ако е необходимо, руснаците могат да продължат да използват нашата база за военни операции (срещу групировката "Ислямска държава")", каза иранският министър на отбраната Хосейн Дехган.

Иран, който е съюзник на сирийския президент Башар Асад, е готов да подкрепи правителството в Дамаск "заедно с приятели като Русия", заяви Дехган.

Иран за кратко прекрати по-рано тази година използването на базата "Хамадан"  от Русия, след като тайното споразумение между двете страни стана обществено достояние. Малко след това Иран каза, че ще позволи на Русия да използва базата, за да презарежда своите самолети.

Иранското министерство на отбраната заяви, че планира да модернизира военновъздушния флот, но отрече разпространени по-рано информации, че иска да купи руски изтребители "Су-30".

Иран иска военноморски бази в Сирия и Йемен

Началникът на иранския генерален щаб заяви, че страната му е заинтересована от създаване на военноморски бази в Сирия и Йемен.

Наличието на такива бази далеч от територията на Иран е десет пъти по-важно от ядрената сила заради възможността за възпиране, посочи генерал Мохамад Багери пред информационната агенция Тасним.

Иран помага на шиитските бунтовници в Йемен и на сирийското правителство в борбата му с ислямските екстремисти.