"Има такъв народ" поиска подкрепа за проектокабинета въз основа на постигнато в отделните сфери съгласие с партиите, с които преговарят. От парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група Филип Станев изброи кои са тези политики след преговорите с "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Пълно съгласие има в сектор Правосъдие - премахване на специализираните съдилища, реална съдебна реформа, реформа в прокуратурата, реално електронно правосъдие. В сектор Икономика - данъчни стимули за малки и средни предприятия, премахване на бариерите за правене на бизнес, постигане на регионална децентрализация, увеличаване на прага на задължителната регистрация на ДДС, фискална децентрализация. В сектор Здравеопазване - нов закон за лечебните заведения, премахване на модела клинични пътеки, спешни мерки за промяна в правилата на работа на НЗОК, авиационно звено в Спешна помощ. В Социалната сфера - подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите. В Образование - развиване на проектен потенциал, интеграция на малцинствените общности, намаляване на висшите учебни заведения, обособяване на научни клъстери. В Земеделие - създаване на условия за развитие на семейно земеделие", изреди той.

"Неведнъж сме излагали, че "Има такъв народ" цели изчегъртване на корупционния модел на управление за последните 12 години. В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет", завърши Станев.

Очаква се партията да внесе дадения мандат обратно при президента Румен Радев до петък, когато е крайният срок. След това той трябва да го внесе в парламента, за да бъде гласуван кабинетът.

Междувременно за днес е предвидено обсъждане на два проекта на решения - единият, внесен от ГЕРБ, е за създаване на временна комисия, която да изясни факти и обстоятелства за прилагане на специални разузнавателни средства от МВР в предизборната кампания.

Другият проект е внесен от "Демократична България" и предвижда изслушване на главния прокурор Иван Гешев и изискване за внасяне на доклад от главния обвинител за прилагането на Закона за защитените свидетели за последната година.

Депутатите ще решават дали да бъде създадена временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона "Магнитски". Тя е по предложение на "Демократична България".

Народните представители ще приемат Правилника си за работа, който предвижда създаването на нови постоянни комисии - едно от предложенията е да има комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация, а към комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се предвижда създаване на подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Предвижда се отделна комисия по туризъм и отделна за българите в чужбина. Част от новите правила предвиждат намаляване на транспортните привилегии на депутатите и осветляване на парите на нещатните сътрудници. Все още не е ясно дали в пленарната зала ще се подложи на гласуване идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Обект на обсъждане ще бъде намаляване на депутатските заплати. Вчера ресорната временна комисия отхвърли предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме".