Няколкостотин души се събраха тази вечер на протест пред сградата на МВР с искане за оставка на вътрешния министър Младен Маринов, наред с поредната демонстрация с настояване за падане на кабинета "Борисов" под прозорците на Министерски съвет.

Организаторите от "Демократична България" мотивираха настояването си Маринов да се раздели с поста със случаите на полицейско насилие по време на демонстрациите в столицата и заради действията на МВР край лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" до Бургас.

Пред сградата на министерството на вътрешните работи на ул."Шести септември" в София пред протестиращите говори съпредседателят на "Да, България" Христо Иванов.

Бившият зам.-председател на "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева - Найден Зеленогорски, също се включи в протеста.

"По-големите български градове протестират, така че, според мене, задължително заради достойнството на един народ да се случи веднага оставката на министъра на вътрешните работи и, разбира се, оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Според мене, алтернатива се изгражда и на улицата. Силно се надявам протестът да бъде разширен и с граждански организации и с други неправителствени организации, с енергията на хората, които са навън и очакват промяна. Промяна трябва да има, не може да продължи по този начин", коментира той, цитиран от БНР.

По-късно протестът пред МВР прерасна в шествие, което се отправи към Министерски съвет. Множеството скандираще "Оставка!", но без напрежение и инициденти. Движението беше регулирано от полицията. В така наречения триъгълник на властта недоволните се сляха с големия протест с искане за оставка на правителството, който се порежда там за пета поредна вечер. 

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов

Снимка: Булфото

Вижте още снимки >>

Малко след 18:30 ч. гражданите, събрали се пред сградата на президентството, преминаха "Дондуков", блокирайки движението, и преместиха своето недоволство пред прозорците на Министерския съвет и площад "Независимост" отново е блокиран.

Снимка: Булфото

Един от най-активните протестиращи - адвокат Николай Хаджигенов,  заяви, че от тази вечер започва организирането на национална стачка, която да принуди правителството да подаде оставка. На специален имейл адрес, който ще бъде обявен днес, от всички краища на страната организаторите ще събират различни предложения как и по какъв начин да протече стачката, съобщи БНТ.

Протестиращите дадоха ултиматум на кабинета да подаде оставка до утре. В противен случай се заканиха да не допуснат депутатите в сряда до сградата на Народното събрание.

Снимка: Булфото

Освен това, те обявиха намерението си да пренесат протеста пред сградата на Висшия съдебен съвет с настояване главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Тази вечер обаче шествие няма да има, така че не се очаква блокиране на Орлов мост или други възлови места в столицата. Организаторите обаче обявиха, че тази вечер протестите са най-многобройни и ги сравниха с тези от 2013 г. срещу кабинета "Орешарски".

До момента няма инциденти. От полицията съобщиха само, че към 10,40 часа е задържан 33-годишен мъж, счупил задното скъкло на автомобил край БНБ - точно до мястото на протестите. По-късно се оказа, че колата е на Нова телевизия. От медията обаче смятат, че атаката не е целенасочена, защото автомобилът не е бил брандиран. Просто мъж във видимо неадекватно състояние минал и хвърлил нещо, с които строшил прозореца. 

Хвърлена е и една димка, но няма пострадали.

Протести има още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Добрич, Сливен и други градове.