Трима от най-изявените депутати, които останаха в екипа на Делян Пеевски след разделението на партията, обявиха, че възнамеряват да останат в ДПС и не възнамеряват да напускат Движението, след като сутринта друг техен съмишленик, Йордан Цонев, анонсира намеренията им точно в обратната посока. 

През целия ден двата лагера в ДПС се обвиняваха взаимно, а в арсенала влезе и етническата карта. От групата на Пеевски обвиниха последвалите Джевдет Чакъров, изключени от ПГ на ДПС, че заплашват на етническа основа. Обвинените отрекоха спорът да е на тази плоскост и категорично изразиха несъгласие с опитите за насаждане на етническо напрежение в България. "Д-р Ахмед Доган е носителят на етническия мир в България", опонира Валентин Тончев, след като пръв още сутринта за натиск на етническа основа заговори Йордан Цонев и го изтъкна като един от аргументите за напускане.

На въпроса "Това означава ли, че си тръгвате от ДПС?", Цонев отвърна: "Натам отиват нещата". Попитан: "Вие с Пеевски и кой още си тръгвате?", Цонев отговори: "С екипа на Пеевски, който е описан в искането за оставки, плюс мен, плюс Искра, плюс колегите, които въпреки огромния натиск върху тях - етнически да кажа..."

Хамид Хамид, Станислав Анастасов и Искра Михайлова обаче опровергаха такива планове.

"Не смятам да напускам ДПС. За нов политически проект с мен не е разговаряно. Работил съм за ДПС, ще работя за ДПС, ще работя за единството на ДПС. ... Четох в медиите за евентуален нов проект, но нищо не съм чул нито от председателя Делян Пеевски, нито от моите колеги", коментира в интервю по БНР Хамид.

"Оставам да работя за хората, които ни повярваха", каза зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов по бТВ. Така той отговори на въпрос дали ще си подаде оставката, както призова него, Делян Пеевски и още четирима души почетният председател на партията Ахмед Доган

Искра Михайлова пък даде да се разбере, че остават в ДПС и очакват да се събере Централният съвет. Попитана дали Пеевски и подкрепящите го депутати биха напуснали ДПС при евентуална смяна на ръководството, Михайлова коментира, че "това е свободна воля на всеки".

"Тук не става дума за Пеевски - стои въпросът какво прави ДПС оттук нататък и какви са очакванията на хората към нас. Конфликтът между двама души е нещо съвсем различно", коментира тя в предаването "Панорама" по БНТ. И допусна, че е била пропусната в списъка с поискани оставки от почетния председател Ахмед Доган.

Попитана ще прави ли Пеевски партия, тя каза: "Не ме питайте за неща, които са много далеч. Ние работим за преодоляване на тенденциите на разслоение в ДПС.

"Очакваме почетният председател да свика Централен съвет. Трябва да намерим решение", коментира бившата евродепутатка, която избра да остане в българския парламент.

И Михайлова, и Анастасов, и Хамид се усъмниха, че обръщението към ДПС, което беше изпратено до медиите, е с автор Ахмед Доган. Според тях това не бил стилът и изказът на почетния председател.

"Аз такъв стил не съм виждал от доктор Доган през всичките тези години - да сочи хора с пръст и да казва: "Този да живее, този да умре и публиката да реши какво да стане с тях", каза Анастасов. "Аз тук разпознавам езика на Рамадан Аталай, дори ми е ясно защо е посочил конкретните лица - защото има нещо лично към някого от тях", допълни той.

Хамид също изказа съмнение, че "последният имейл, изпратен от някого до телевизии", е писан от почетния председател.

"Ние прекрасно познаваме неговия стил. Това определено не са негови думи и той не е автор на тези редове. Нямам представа кой е авторът. ... Д-р Доган говори с доста по-съдържателни думи, а не с махленския език на Рамадан Аталай. Мое предположение е това", коментира депутатът от ДПС.

Искра Михайлова изрази същото съмнение относно разпространената позиция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.