Двамата кандидати за кмет на София вече упражниха своя вот. В 7:30 ч. сутринта номинираната от БСП Ваня Григорова гласува в 94 СУ "Димитър Страшимиров" в кв. "Христо Ботев". Точно в 9 часа гласува и кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев в изборна секция в 118 СУ "Aкадемик Людмил Стоянов" в квартал "Младост".

И двамата призоваха столичани да гласуват, защото от тях зависи управлението на града в следващите четири години. 

Григорова избра хартиената бюлетина, а Терзиев - машинния вот.

Григорова: Време е да разберем какво е демокрацията и да отхвърлим клептокрацията

Гласувах за свободен и демократичен град, каза кандидатът на "БСП за България" за кмет на София Ваня Григорова пред журналисти след като упражни правото си на вот.

"Силно се надявам хората да намерят време и да отидат до урните. Да са разбрали, че от тях зависи. Един мандат не е малко, не е и достатъчно, но не е малко. Сега е времето, в което трябва да поемем нещата в свои ръце и да разберем какво е демокрация и какво корпорация, за да я отхвърлим", каза лявата кандидатка.

По думите ѝ днес е гласувала за свободен от корпоративни зависимости град, в който всеки има свободата да бъде такъв, какъвто е и да не се притеснява от това. Григорова посочи, че е гласувала за град без омраза, в който не сме загубили човешкия си облик и в който можем да се гледаме очи в очи, каквато е била и цялата й кампания.

Трябва да поемем нещата в свои ръце, да разберем какво е демокрацията и да отхвърлим клептокрацията, посочи тя.

Според Григорова кандидатите трябва да млъкнат, за да могат днес да говорят избирателите. Ние имахме възможност да даваме интервюта и да дебатираме, когато искаме и не ни е страх от опонента, допълни кандидатът. И призова хората днес да намерят мотив да отидат до урните и да знаят, че от тях зависи управлението в следващите четири години.

"Методът на гласуване няма значение. Който както иска - така да гласува, но нека гласува", коментира тя за избора си с хартиена бюлетина.

Терзиев: Всеки излязъл обезсмисля опитите за измами 

"Разчитам на гласовете на софиянци, които виждат в моята кандидатура, в нашите районни кметове, по-добър път към това да оправим кварталите и на този град да му дадем тласък", заяви пред медии кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от "Продължаваме промяната-Демократична България" (Спаси София), след като упражни правото си на глас в 118. СУ "Aкадемик Людмил Стоянов"..

Според Терзиев залогът на вота е голям, защото се определя кой ще бъде начело на града през следващите четири години и кои ще са 22-ма от 24-те районни кметове.

Той апелира софиянци да излязат и да гласуват и днес.

Попитан защо е по-добрият кандидат, Терзиев отговор: "Защото ще свърша работа". В отговор на въпрос за връщането на машините за балотажа и за честността на вота, кандидатът каза, че всеки един глас "обезсмисля тези безобразия, които се случват по веригата".

По думите на Терзиев една от лошите практики, които смята да махне, ако бъде избран за кмет, ще е тази да се фаворизират районните кметове.

Той определи като високи шансовете си да спечели на балотажа в столицата срещу Ваня Григорова.