Коалицията ГЕРБ-СДС води с над 10 процента на предсрочните парламентарни избори, а за второто място водят борба три партии - ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС. Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция "Алфа Рисърч" за парламентарния вот, обявени в 20 часа.

Според социолозите към 17 часа избирателната активност обаче е едва 23,9 процента. Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 16 часа сочат - 20,44 на сто. За сравнение - на 2 април 2023 г., когато се провеждаха предходните парламентарни избори, активността към 16 часа е била 27,27%.

Екзитполът сочи, че разликата между трите партии, борещи се за второто място е 1,4 процента. Временните резултати дават 15,7 % на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", 14,5 на сто на "Възраждане" и 14,3 на Движението за права и свободи.

Данните показват, че на пето място далите своя вот поставят Българската социалистическа партия, за която са гласували 9,1 на сто. 

Според "Алфа Рисърч" партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", на този вот получава подкрепа от 5,5 процента, но все пак с този резултат се класира за 50-ото Народно събрание.

Под чертата остават партия "Величие" с 3,6%, "Синя България" с 1,7%, "Солидарна България" с 1,4% и "Български възход" с 1%.

Според резултатите от екзитпола на агенция "Маркет линкс" към 20 часа ГЕРБ-СДС е с 27.9 процента, на второ място е ДПС с 15,9 на сто, трети са ПП-ДБ с 15,1, а "Възраждане" е четвърта с 12, 9 процента. БСП и ИТН също влизат в Народното събрание съответно с 8,3 и 6,6 на сто от гласовете на избирателите.

Екзитполът на агенция "Маркет ЛИНКС" отчита 3,1 процента за партия "Величие" .

"Според нашите данни за момента борбата за второто място се очертава като фотофиниш в последния момент. Тя е между ДПС и ПП-ДБ. "Възраждане" по-скоро загуби малко инерция и я загуби заради този нов феномен в политическия сегмент, който видяхме днес - става въпрос за партия "Величие", коментира социологът от "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков.

"Профилът на тази партия е много специфичен. Дори да приемем, че ни е убягнала, това се дължи на спецификата, че това е партия, която е силно представена в Североизточна България. Там е силното влияние основно. С този резултата "Величие" върви от регионална към национална партия с този резултат. Тя е в нишата на "Възраждане", каза още Живков.

Според проучването на агенция "Тренд", ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 25,8% от гласовете. Второто място заема коалицията ПП-ДБ с 15,5%, а третото е за ДПС - 14,7%. Следват "Възраждане" с 14,2%, БСП с 8,9% и "Има такъв народ" - 6,5%. 

Под чертата засега остава партия "Величие" с 3,2%, но резултатът й е изненада. Под 4-процентната бариера към момента са и "Синя България" (1,5%), "Солидарна България" (1,4%), ВМРО (1,0%) и "Левицата" (0,6%).

Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 2,5 на сто от отишлите до урните. Според данните на "Тренд" към 19.00 ч. избирателната активност е 29,7%.

Екзитполът на социологическа агенция "Галъп" резултатът на ГЕРБ-СДС е 26,5%. Втората позиция е за ДПС, чийто резултат е 15,3%. НА трето място се нарежда коалицията ПП-ДБ с 15,1%, следвана от "Възраждане" - 14,7%. Доверие на БСП са гласували 9,7% от отишлите до урните. На шестата позиция остава ИТН, която се радва на подкрепата на 6,4% от упражнилите правото си на вот.

Под 4-процентовата бариера остават "Величие" с 3,4%, "Синя България" с 2%, МЕЧ с 2% и ВМРО с 1,6%.

С "Не подкрепям никого" са гласували 3,3%. Активността на гласуване е 32,1%