"Моят брат е отишъл да се лекува в чужбина, за което е известена съответната институция. Той е излязъл напълно легално през границата, не е избягал, не знам кога ще се върне, това, че брат ми е отишъл да се лекува зад граница, е най-малкият проблем", това заяви по телефона пред "24 часа" депутатът от БСП Георги Стоилов, след като се разбра, че брат му е напуснал страната, а властите го търсят, за да го вкарат в ареста.

Новината за Илия Стоилов, който миналата година беше задържан като участник в престъпна група месеци беше в ареста, първо беше съобщена неофициално в медии. Веднага след това ГЕРБ поискаха изслушване на вътрешния министър и главния прокурор в парламента. Те разясниха, че наистина Стоилов няма забрана да напуска страната и е минал границата законно. Това е станало на 6 септември, а на 11 съдът отменил мярката, с която е пуснат по-рано на свобода - подписка, и му наложил задочно нова - задържане под стража. Когато от съдебната полиция обаче отишли да го арестуват, не го открили на адреса му.

Според брат му е време обществото да обърне по-голям внимание на целия случай, тъй като ставало дума дума за многократни нарушения на човешките права. Освен това Георги Стоилов видя директна атака срещу себе си като депутат от левицата.

Той не знаел колко време ще продължи лечението на брат му в чужбина, но заболяването му било сериозно.

"Чухме се с брат ми когато излезе, каза ми само, че отива да се лекува, и това беше! Правил е консултации в България, заключенията са се потвърдили, но иска да вземе адекватно медицинско обслужване в чужбина. Колко пъти брат ми е поискал лечение, пускани са десетки жалби, има няколко експертизи, омбудсманът е изпратил доктор, който потвърждава лошата диагноза за тежка болест на брат ми. От ареста, където е задържан, са изпратили специалист - лекар, който също потвърждава диагнозата. Извън съдебна медицина също я потвърждават, и какво? Смятат, че е неправомерна и не искат да му разрешат лечение! Това не е нормално, това е нарушаване на конституционното право! Всички тези въпроси би трябвало да се зададат в прокуратурата, какво прави тя?", добави Стоилов.

И директно атакува държавното обвинение:

"Допуснати са много професионални нарушения и грешки, при повдигнатите обвинения липсват каквито и да било факти и обстоятелства, за което десетки пъти са били сигнализирани всички институции. Делото се потвърждава на първа инстанция, но се връща от втората. След връщането на този обвинителен акт от съда, цялата преписка остава в досъдебна фаза и прокуратурата автоматично, задължително по закон е длъжна да разпореди незабавно освобождаване на всички задържани, тъй като е минал осеммесечният срок на задържане. Това не е направено и считам, че е съществено нарушение на правата на хората. А това не е и единственият подобен случай в България. За 2017 г. има 27 подобни случая, това може да се види и на страницата на Народното събрание, за 2018 г. до юни има още 12 случая. По всички тези случаи няма нито една административна мярка, това не е нормално. От случая, където фигурира и брат ми, има момчета, които са още месец близо държани незаконно, има сигнали и жалби от всички техни роднини, че са държани незаконно и съдът не ги освобождава. Трябва да се научи истината, той не е арестант в момента, не е затворник, защото няма обвинение, а е просто един роб на прокуратурата".

От държавното обвинение обаче не са съобщавали обвиненията срещу него да са отпаднали, а и съдът няма как да разпореди задържане под стража, ако няма такива.

По неофициална информация Илия Стоилов е заминал за Прага. От прокуратурата заявиха, че знаят кой го придружава и каква е целта на пътуването му.

Той беше арестуван след акция на ГДБОП и спецпрокуратурата през октомври миналата година в Русе. Повдигнати му бяха обвинения като член на група за рекет на длъжници и разпространение на наркотици.