Братът на депутата от БСП Георги Илиев - Илия Стоилов, е излязъл легално от България, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на страната. Това заяви вътрешният министър в оставка Валентин Радев от трибуната на Народното събрание.

По-рано днес той и главният прокурор на Сотир Цацаров бяха призовани от мнозинството в парламента по предложение на ГЕРБ заради информацията, че Илия Стоилов, който миналата година беше задържан за участие в престъпна група, не е бил открит от съдебната полиция. Тя е трябвало да го задържи, след като съдът е постановил да бъде върнат в ареста. По неофициални данни той е заминал за Чехия.

Депутатите от БСП обаче напуснаха залата преди изслушването, защото не приемали изслушване "по слухове".

"На 10.11.2016 г. в ГДБОП е постъпил сигнал, че лицето Илия Стоилов е ръководител на организирана престъпна група за изнудване, рекет, побой. Установени са лица, които сплашват, изнудват и рекетират лица по поръчка на Стоилов. Спрямо членовете на групата и лидера ѝ са предприети съответните мерки. Образувано е досъдебно производство по повод организирана престъпна група на територията на Русе. В хода на работа са установени лица, потърпевши от групата, които са разпитани като свидетели. Претърсени 15 адреса и са направени 6 обиска на лица. Има 8 задържани лица. На 29 август 2018 г. е Илия Стоилов е с отменена мярка "задържане под стража" в "подписка" и е освободен. На 6 септември Стоилов е напуснал територията на България, не е обявен за издирване и няма налагане за ограничения за напускане на страната", обясни Радев пред депутатите.

Цацаров пък допълни:

"Към настоящия момент най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо Илия Стоилов не е изпълнена. От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало, и евентуалната цел на пътуването".

Той уточни, че на 21 август е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд и защитниците на обвиняемия Стоилов и още един обвиняем подават молби за изменение на мерките за неотклонение. Съдебното заседание на 29 август е било закрито. На него са се явили Стоилов и другият подсъдим, както и защитниците им. След като съдът променил мярката им, те незабавно били освободени от съда.

"Специализираната прокуратура е подала протест срещу определението на Специализирания наказателен съд. Протестът е разгледан на 11 септември на закрито заседание. Определението на съда е било отменено като неправилно и е постановена отново най-тежката мярка "задържане под стража", каза още главният прокурор.