Депутатът от ГЕРБ Георги Марков посъветва днес премиера Бойко Борисов да си гледа живота, а не да му извиват ръцете за кворума. Изказването му предизвика реакциите на различни политически сили. Дали това е бил чисто приятелски съвет, разговаряхме с Георги Марков.

- Г-н Марков, днес хвърлихте "бомба" със съвета към премиера Борисов: "Бойко, хвърляй кърпата! Ти си на 60 години, остана в историята като най-големият победител, тачи те цяла Европа, зад гърба си имаш зрими неща. Хвърляй кърпата, остави ги другите да правят кворума, седи си в Банкя и ми идвай в Унгария на гости! Вместо да се потиш и чудиш на кого и как да угаждаш, за да има кворум". На това ваше изказване отреагира съпартиецът Ви Тома Биков, който заяви, че не е на същото мнение и че този мандат би трябвало да бъде изкаран. Как ще коментирате? Само в приятелски план ли трябваше да прозвучи този съвет към премиера или е по-скоро политически?

- Аз казах това в приятелски контекст. Съвсем точен е Тома Биков. Политическото решение на ГЕРБ е да си изкара целият мандат. Разбира се, това не зависи само от ГЕРБ, тъй като партията е обречена да работи в коалиция от три партии. Аз съм лоялен член на парламентарната група, подписал съм декларация за лоялност. И да не съм я подписал, ще подкрепям колкото се може партията по-дълго да си изкара мандата, а ако може да го изкара и целия. Аз съм на унгарския принцип - 30 години нито един път предсрочни избори в резултат на това наред с управлението на Орбан е, че там са BMW, Мерцедес, Сузуки, Опел и Ауди. В България няма да се случи, защото ние или правим предсрочни избори, или ние говорим.

Аз днес казах, че ако не бях депутат на ГЕРБ, а бях просто приятелят на Бойко от 1996 г. и той ме среща на улицата и пита: "Жоре, ти чаткаш политиката, бил си велик депутат, бил си конституционен съдия, какво ще ми кажеш?". Тогава щях да му отвърна: "Приятелю, я ги остави тия, едните напуснали парламента, че нямало машинно гласуване, дето го няма никъде в Европа. Това не е каузът за напускане на парламента. Тяхно право, но аз съм участвал в напускане на парламента с кауза. Други пък едни искат да ги линчуват, защото да лишиш от заплата народните представители, е антиконституционен линч. Това е така, защото депутатът не е работник и служител по трудовото законодателство. Парламентарната дейност не е само в Народното събрание, а и извън него, и няма какво това да се обяснява". Всеки ден се явява някакъв тормоз за правене на кворум и моят приятел Цветанов тича от стая в стая и всеки иска нещо, за да го осигури. Аз бих му казал "приятелю, ти толкова направи в този живот, че то няма какво повече, я ела да си почиваме няма да живеем 100 години и да ги оставим да видим те как ще управляват".

- Калоян Паргов от БСП обаче веднага отговори с призив "да хвърляте по-бързо кърпата"...

- Нека да е ясно. Аз давам приятелски съвет на Бойко, че ако така върви работата, наистина в чисто човешки план, заслужава ли си той да хаби енергия? Не е ли по-добре да постави пред нацията следния въпрос - народът гласува да има мажоритарни избори, ние от ГЕРБ внесохме законопроект, само "Воля" ни подкрепи. Всички други партии бягат от мажоритарен вот, защото не могат да извадят един свестен кандидат. За справка - изборите за Велико народно събрание, където ги бихме в София с 22 на 2, справка - експериментът с 31 мажоритарни депутата от 31 многомандатни района и нито един такъв за БСП. Та Борисов да попита "Искате да правим избори по пропорционална система, за която гласуваха 500 000? И аз да ви бия за пети път. И за пети път да трябва да правя коалиция. И то с коалиция, защото се събрали три до седем партии и за да влязат в парламента, качвам ги на гръб, правя едни министри, дето не са мислили никога".  А после му казват Бай Х*й и бил недемократичен монарх. Някакви такива идиотщини. Аз гледам премиерът да си пести здравето, енергията, защото избори, що е време, са все пред нас и други ще има. Да ги видим те какво могат да правят.

Калоян Паргов, доколкото знам, е от софийската организация. Предполагам, че също иска машинно гласуване. Казвам му в 24-и район аз участвах на изборите, един от най-баровските райони - тук са Средец, Оборище и т.н., ние (ГЕРБ) ги бихме с 10%. Големият актьор Стефан Данаилов водеше листа. Защо не искаха да ходим да преброим бюлетините? Как може да се мисли, че в София, Пловдив, Варна и Бургас могат да се преправят избори?! Последният, който може да ни вземе акъла, е градското ръководство на БСП-София. Те станаха за смях като партия. Бойко, гол като пушка - с едно черно яке и един черен колан, без никаква партия и никакви застъпници, секционни представители, ги би 2005 година със 70 на 30 на кметските избори. Тогава нямаше партия ГЕРБ. БСП 30 години яде бой в София. За това апелът ми към Бойко беше "Гледай си здравето, себе си, угодия няма. Ако им дойде акълът - добре, но не да ти извиват ръцете за кворума и да правят глупости. Ако ли не, гледай си живота".

- Кворумът зависи също и от малката коалиция, която също изглежда нестабилна и създава напрежение...

- Мое лично мнение е, че малката коалиция не може да поставя въпроси за кворума, които са свързани с нарушаване на Конституцията. Вижда се, че малката коалиция тръгва поотделно на избори. Борисов не може да бъде заложник на партии джуджета, които са се събрали само и само да влязат в парламента и после да правят бели. Пак ще повторя, наричат го Монарх, авторитарен бил, някакви такива глупости, а той прави чудеса за България, но благодарност няма. Ако има предсрочни избори, какво ще се случи? Борисов ще стане за пети път победител, ще бие рекорда на Орбан, ще бие този на Меркел и пак ще управлява с някаква коалиция, защото, за съжаление, не искат да променим закона. И така до края на света. ГЕРБ внесе закон за мажоритарна избирателна система, каквато 2 милиона българи поискаха. После да не се чудят защо няма инвестиции в страната.

- Но ГЕРБ наскоро поиска и друго - да премахне преференциите, след което се върна крачка назад.

- Преференциите не са мажоритарен вот. Те са измислица в рамките на партийната пропорционална листа, да се разместят партийните кандидати, а това не е мажоритарен вот. Аз посъветвах премиера да не пипаме нищо, да си останат преференциите както са си били. И то така и стана. Преференцията не е конституционно право, защото ако е, то е неотменимо. Може да има преференции, може да няма.

- Защо казвате, че една промяна на Правилника на НС е антиконституционен линч? Не е ли редно наистина, когато един депутат не ходи на работа, да не получава възнаграждение и да не му се плащат командировки?

- Не трябва да се пипа правилникът на НС. Обяснил съм ги нещата както трябва, да си гласува, който както иска. Аз такова нещо няма да гласувам. Пак ще кажа - на народния представител работата му не е да стои само в пленарна зала. За това, че не стои в пленарна зала, му се удържат 2/3, но НС не му е работодател. Той не е работник и служител да го уволниш. Конституцията не предвижда, за да има кворум, 240 депутати в залата, а само 121, за да работи парламентът. Не желая да се връщам назад. Аз съм участвал не само в парламентарен бойкот, а и в гладна стачка, а народът гласува за нас. Имахме кауза, а сега не мисля, че БСП има кауза.

- Парламентът е с най-нисък рейтинг от всички институции. Има ли надежда това да се промени и как може да се случи?

- Да, надеждата е поне избирателната система да е смесена - 120 на 120 депутати по подобие на Великото народно събрание - 200 на 200, за да могат да се съчетаят предимствата на мажоритарната и пропорционалната избирателни системи. Да има повече личности в парламента и най-важното е да има по-стабилно парламентарно мнозинство. Докато го няма, ще се разиграват тези циркове. Има упорито нежелание от БСП и от останалите партии, без "Воля", от мажоритарен вот. И това е така, защото знаят, че ще загубят много тежко изборите от ГЕРБ. Но това не може да бъде причина да не се съобразят с референдума и с пряката демокрация.

- Каква е прогнозата Ви за евроизборите?

- Познавайки добре организацията на ГЕРБ и най-вече уменията на Цветанов в изграждането на вече толкова много структури в страната, мисля, че ГЕРБ ще победи на евровота. В Европа ЕНП и ПЕС ще дадат най-ниските си резултати в историята на тези две формации и ще има голям възход на радикалните партии.