"Като приятел на Борисов в личен план, ако ме попита, бих му казал: "Я си почивай, остави БСП да внасят машини и да правят избори с машини като аборигените, защото в Европа такова нещо няма". Позицията си обясни пред журналисти в Народното събрание Георги Марков, депутат от гражданската квота на ГЕРБ.

Той /Борисов/ да си стои в Банкя и да си почива, като му стане скучно - взимам го в Будапеща, ще си ходим с Орбан /Виктор/ на мач, а те /БСП/ ще си правят кворум, ще внасят машини - да управляват, продължи бившият конституционен съдия, сега народен представител.

Марков описа ситуацията в парламента като агония, защото всеки ден кворумът е под въпрос и това давало възможност да бъдат извивани ръцете на ГЕРБ. За да има кворум, трябва да пипаме статута на народния представител, а той е направен от Велико Народно събрание и не се пипа инцидентно, пипа се само с консенсус, в редки, а не в конюнктурни случай, е личното мнение на Марков.

Няма парламентарна агония, няма политическо решение и причина от подобен ход Борисов да се откаже от управление, на обратно мнение е колегата му Тома Биков.

Всеки ден г-н Цветанов е полудял и тича от стая в стая, поставят му непрекъснато някакви ултиматуми, поясни Георги Марков. Според него обаче коалицията с Обединени патриоти не е грешка, благодарение на тях не беше приета Истанбулската конвенция, т.нар пакт за миграция.

Работата в НС върви, единствено виждам, че е малко по-тихо, коментира също Тома Биков. И посочи, че ако управлява само една партия, няма да има извиване на ръце. Когато са много, е нормално, това е част от демокрацията, обобщи той.

Георги Марков изразява лично мнение, за ВМРО е важно държавата да е стабилна, да няма хаос, категоричен е Юлиан Ангелов /Обединени патриоти/. През последните години виждаме, че колкото скандали и проблеми да има в държавата, управляващото мнозинство намира начина да ги решава и държавата малко по малко върви напред, защити управлението той. И според него няма причина в този момент страната да бъде по някакъв начин събаряна.

Предполагам, че г-н Марков е имал предвид друга политическа сила за извиването на ръце, а не "Обединени патриоти", защото ние сме подписали програма за управление, в която всичко е казано, коментира Ангелов.

Ние сме в зала, не извиваме ръцете на никого, отговори Джейхан Ибрямов /ДПС/. Той подчерта, че депутатите от Движението се регистрират в залата, "след като направят кворума управляващите", защото това е тяхно задължение. Ибрямов смята, че Георги Марков е прав - криза има, държавността е в криза. Ние /ДПС/ го твърдим от близо една година и, слава Богу, че и Георги Марков го е разбрал, добави той.

"Колкото по-скоро, толкова по-добре очевидно" - така председателят на БСП-София Калоян Паргов коментира съвета на депутата от ГЕРБ Георги Марков към премиера Бойко Борисов да "хвърли кърпата" и да си почива в Банкя.

"Но дали ще се вслуша в думите на Георги Марков, това си е техен проблем", добави Паргов. БСП не си почива, а работи, посочи той. По думите му проблемите не са само в парламента, те са навън.