Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че България е постигнала значителен напредък по изпълнението на нейния план за възстановяване и развитие, за да получи първото си плащане по механизма "Следващо поколение ЕС". ЕК одобри отпускането на 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост

Председателката на ЕК обаче допълни, че решението трябва да получи одобрението и на страните членки.

"Това първо плащане е резултат от добрия и бърз напредък на България при прилагането и изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции. Това включва важни мерки, например, по отношение на зеления преход, подписването на договори за разширяването на софийското метро, за чист и бърз обществен транспорт в столицата. Осъществен е и добър напредък при дигиталния преход. България започна да полага основите за разгръщането на 5G мрежите в страната", каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Шефката на Еврокомисията допълни, че страната ни ще получи 5.7 млрд. евро през следващите години, когато напълно осъществи плана си.

Комисията изпрати оценката си на икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище, което трябва да бъде представено най-късно до 4 седмици.

По-рано днес Европейската комисия даде предварителна положителна оценка на искането на България за отпускане на 1,37 милиарда евро безвъзмездни средства по плана за възстановяване и развитие. Това е първият одобрен транш за страната ни, която бе една от последните държави членки, представили плана си в Комисията.

По-рано днес новината за одобрението на първия транш от Брюксел у нас съобщи вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, като поясни, че няколкото седмици за одобрение от останалите държави-членки са само формална процедура.

След преминаването на формалните процедури - ЕК ще преведе средствата по сметката на Националния фонд.

Пеканов изтъкна ролята на МВР по изпълнение на последната обществена поръчка - за комуникационната система на министерството.