Европа е атакувана от много посоки - не само от крайните националисти, обясни днес пред БНР Сергей Станишев, след като за трети път бе избран за лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

"Освен популистите има и традиционната десница, която всъщност иска да замрази статуквото, което обаче не отговаря на очакванията, на нуждите на хората, защото истината е, че огромна част от хората в ЕС живеят в несигурност, несигурност", каза Станишев. От доста години са водещи, но отслабват своите позиции, отбеляза той.

Затова в платформата на ПЕС за предстоящите европейски избори водещи ще бъдат политиките и механизмите, насочени към "социалния характер на Европа", подчерта председателят на ПЕС.

"Защото това е голямото предизвикателство пред всички държави и това е, което хората очакват. В богатите страни вече като Франция, Белгия, движението на "жълтите жилетки" на гняв на хора, които искат да се преодолее това разделение, то и в България го има, богата София и загиваща провинция, която се чувства изхвърлена от възможности за развитие и хората бягат", коментира Сергей Станишев.

Европейският парламент е доста шарен и фрагментиран и ще бъде още по-фрагментиран. Затова нашата амбиция е да бъдем ядро на един по-широк лявоцентристки алианс, който е проевропейски, прогресистки, правейки Европа по-близка до хората.

Успяхме да прокараме, макар и във враждебна среда, на някои аспекти, например за младежката гаранция, за която в този мандат на ЕС са отделени 6 млрд. евро и това даде шанс на милиони хора да започнат работа и да получат квалификация. Но това не е достатъчно. Има много млади хора, които не могат да използват програмата Еразъм, има огромен брой недохранени деца, затова нашият младежки план има няколко стълба: детска гаранция, младежка гаранция, културен чек за младите хора, за да имат достъп до културата.