Европейската комисия да се произнесе изрично дали речните граници и пристанища влизат в обхвата на споразумението за частично и поетапно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

За това настояват евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков с въпрос до Европейската комисия, след като във всички официални документи на Европейския съюз се говори за "премахване на граничния контрол по вътрешните морски и въздушни граници", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Оттам уточняват, че писменото запитване до Еврокомисията идва след редица въпроси и сигнали от български превозвачи, които и до днес прекарват часове и денонощия в чакане на опашка за фериботните връзки с Румъния на река Дунав при пунктовете Оряхово - Бекет и Силистра - Кълъраш.

"Бизнесът основателно повдига този въпрос, защото още от Пакет "Мобилност" насам превозвачите са свикнали да четат европейските правила дума по дума, за да разберат какво точно се иска от тях и да не понасят щети от санкции и глоби. След като години наред тези фирми търпят загуби от чакане по опашки за контрол на граничните контролно- пропускатебни пунктове, е съвсем логично и сега бизнесът да се пита договорката за частично приемане в Шенген обхваща ли всички водни граници - и морските, и речните", коментира Андрей Новаков, цитиран в прессъобщението.

"Неведнъж сме показали, че пълноправното членство на България в Шенгенското пространство е сред основните ни приоритети. Сухопътният Шенген остава наша важна цел, затова борбата не свършва с договореното частично приемане, но настояваме то да бъде ясно тълкувано и прилагано", заяви Емил Радев.

Двамата евродепутати считат, че е логично контролът на речните пристанища да е премахнат в рамките на вече постигнатите договорености за поетапно присъединяване на България в Шенген. В същото време настояват Европейската комисия да се произнесе по този въпрос преди влизането в сила на споразумението на 31 март тази година, се посочва в съобщението.

Реалистично е да търсим решение за дата или за тази година, или за началото на следващата за приемане, каза по-рано днес министър-председателят Николай Денков в отговор на въпрос за това кога България ще бъде приета в Шенген и за сухопътните граници, добавя БТА.