Това каза пред Нова телевизия Екатерина Захариева, министър на външните работи.

„Срещата във Варна ще даде възможност да се обсъдят всички въпроси с Турция, включително и спорните. Лично аз не очаквам отлагането на срещата заради Кипърския проблем“, допълни министърът.

Тя коментира исканията на Турция за договорените плащания от страна на Брюксел за бежанците в размер на 3 милиарда евро. „Досега са отпуснати повече от 1.5 милиарда евро, за останалите има решение и ще бъдат платени, но това става срещу представени проекти“, каза тя.

Според нея, въпросите, които ще се обсъждат във Варна са важни, защото засягат сигурността на Европа  и нашата страна заради мигрантите, които са в Турция.

"Сега е момента за разговори с Турция и по изказаните от Ердоган мисли за "духовните граници", тази страна е важен съюзник на Европа не само в ЕС, но и в НАТО", смята външният министър.

Захариева коментира и скандала с отравянето на Сергей Скрипал. Според нея, сега съмненията на Великобритания трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени от Организацията за забрана на химическите оръжия, която вече е получила проби от използваното нервно-паралитично вещество.

Атина и Никозия искат реакция на ЕС към Турция


Гръцкият премиер Алексис Ципрас днес ще поиска от европейските лидери на срещата им в Брюксел да отправят силно послание към Турция във връзка с нейните агресивни действия и реторика в района на Егейско море и икономическата зона на Кипър, съобщават гръцките медии.
Същият призив към европейските институции се очаква да отправи и кипърският президент Никос Анастасиадис.
Ципрас ще настоява да се окаже натиск върху Турция и по въпроса за двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските власти.
Атина смята да постави и въпроса за водените от нея преговори със Скопие и Тирана за уреждане на двустранните спорове с тях.