"Приемането на резолюцията на Европарламента за България е тежък автогол най-вече за БСП и в по-малка степен за "Демократична България“, така евродепутатът от управляващата коалиция Ангел Джамбазки пред bTV по повод приетия вчера документ за проблеми с върховенството на закона у нас.

„Представителите на тези две политически сили бяха в основата на дебата, но доколкото ми е известно, докато представителят на "Демократична България“ е искал просто устен въпрос, което означава просто дебат в залата, БСП, за да вземат някаква преднина, са поискали и резолюция“, обясни зам.-председателят на ВМРО.

„Трябваше да знаят, че когато поискат резолюция, в нея върви пакет с Истанбулска конвенция, еднополови бракове, права на малцинствата и на циганите да си правят каквото си искат“, заяви още евродепутатът, който имаше предвид, че БСП са категорично против Истанбулската конвенция.

"Не възразявам някой да критикува управлението и че протестите имат основания, но с прокарването на резолюцията се подценяват и исканията на протестиращите, тъй като никой от тях не желае да се промени семейният модел в България", добави той.

„Ние положихме усилия да изтрием най-антибългарските текстове и успяхме до голяма степен“, изтъкна Джамбазки.

Той уточни, че такива текстове се намират между чл. 17 и 19 на резолюцията. По неговите думи препоръките предвиждат позволяване на предизборни кампании у нас на други езици, освен българския.

Зад вкарването на тези текстове в резолюцията евродепутатът провидя дългата ръка на Белград и Москва. Според него "немското председателство оказва натиск за начало на преговорите с Македония без условия".

По думите на Джамбазки резолюцията няма правна стойност, но има политическа и може да има последствия в тази посока.

Радан Кънев: Резолюцията е голям успех за българските граждани

Резолюцията, приета от ЕП, е голям успех за българските граждани - това заяви обаче в ефиеа на БНТ евродепутатът Радан Кънев, който единствен от българските евродепутати от ЕНП я подкрепи.

"Най-важните теми, които още от моя устен въпрос към председателя на ЕК бяха поставени - състоянието на правосъдието и прокуратурата, на медиите в България, нивото на корупция, начинът, по който се използват европейските фондове, конкретните скандали като случая "Росенец" - всички те влязоха в най-важните текстове на резолюцията", коментира Кънев.

"Ясната подкрепа за правото на българите да искаме да живеем в държава, в която законността е над всичко, в държава със свободни медии и свободна стопанска инициатива, без корупция - всички тези текстове бяха изнесени. Категоричното настояване правителството, мнозинството в България да се съобразяват с препоръките на Венецианската комисия и Европейската комисия, да осигурят отчетност и контрол на прокуратурата, за да не бъде тя чадър за едни, а бухалка за други, за да не бъде превзета от мафията - всичко това е ясно изразено и с голяма политическа подкрепа, която на практика включва всички групи в ЕП. Това е успех за всички български граждани", подчерта евродепутатът.

По думите му ролята на една такава резолюция е и да упражни натиск и да мотивира управлението да започне да си изпълнява обещанията.

"Тези обещания, които в момента властта в България дава, под натиска на тази резолюция, те са дадени преди десет години и по тях дълго време не се е случило нищо. За един кратък период имаше напредък. Той беше прекършен от коалицията ГЕРБ - ДПС през 2015 г., когато Христо Иванов подаде оставка, а ние излязохме от властта. От 2016 г. насам има очевиден регрес и резолюцията отразява този факт - че има отстъпление от малкото, което през годините е постигнато", допълни Радан Кънев.

Той е убеден, че резултатът на "Демократична България" ще определи облика на следващия парламент. И този парламент ще трябва да сътрудничи с европейските институции, за да изкорени пороците на българската правосъдна система и корупцията.