Европейският парламент прие резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България, а справка показа как са гласували българските евродепутати. 

Тримата представители на ДПС в групата "Обнови Европа" в Европейския парламент - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели са гласували с "въздържал се" по резолюцията за България, съобщи БНР.

8 български евродепутати от Европейската народна партия и партията на европейските консерватори и реформисти са гласували против, като подкрепа е дал само Радан Кънев.

Интересен факт е, че още 5-ма евродепутати от други страни-членки в ЕНП са подкрепили резолюцията. Всички членове на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите са гласували "за", като само един - малтиецът Алфред Сант, се е въздържал.

„Авторитет, който се гради на лъжи и безправие, не струва пукнатата пара и рано или късно се срива по същия позорен начин, който наблюдаваме сега. От любимото дете на ЕНП Борисов се превръща в токсичен и нежелан актив. Време е да установим, че когато крадеш и лъжеш системно, когато рушиш принципите на Европейския съюз и брутализираш собствените си граждани, това излиза на преден план“. Това коментира Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

По думите му опитът на ЕНП да подменя демократичния процес с лобистки прикривания търпи крах и резолюцията е победа за демокрацията в общоевропейски мащаб.

Част от констатациите в резолюцията на Европарламента за върховенството на закона и правовата държава у нас отговарят на действителност, част от тях не отговорят, а част желаят да създадат фалшива действителност, коментира пред БНТ заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов минути след гласуването на документа.

По думите му "всичките текстове на либералите, зелените и социалистите останаха в сила" и голяма част от тях имат за цел "да клеймят България и да прокарват джендър идеологията".

"Съществува критика към Конституционния съд, което е безпардонна намеса във вътрешните работи на България", категоричен беше Веселинов. Според него "днес се подменя същността на ЕС".

"Това е победа за българските граждани", написа в Туитър Елена Йончева, чиято инициатива бе част от поводите да се стигне до дебата за България в ЕП.

"Резолюцията мина със значително мнозинство и сериозен пробив в ЕНП. 6 колеги ЗА и 23 въздържали се е отлично начало, при "партийна линия" за гласуване против... Това е само началото на дълъг и труден път. И за България, и за ЕНП", гласеше пък постът на Радан Кънев във Фейсбук.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов изрази задоволство от документа, като коментира, че основният смисъл е запазен.

Андрей Ковачев от ЕНП от своя страна определи резултата от вота като "партиен текст и злоупотреба с Европейския парламент с предизборна цел".

В окончателното гласуване текстът бе приет 358 гласа "за", 277 "против" и 56 въздържали се. Резолюцията няма законодателна стойност.

Очаква се по-късно днес или утре ЕП да разпространи окончателното съдържание на резолюцията след преглед на гласуването по предложенията за изменение на първоначалния текст.