Част от мерките срещу разпространението на коронавируса могат да бъдат въведени обратно, тъй като се наблюдава ръст на заболеваемостта в страната. Това съобщи пред bTV доц. д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

"В момента сме в началото на тази крива. Вероятно през август ще има пик на това ново разпространение. Относително постоянен е ръстът на заболеваемостта през последните седмици. На седмична база нарастването е със 62%", каза той.

Задължителни мерки все още не са предприети, допълни доц. Пандов и уточни, че практиката в повечето държави е да се въвеждат препоръчителни мерки. По думите му има няколко стъпки оттук нататък:

"Няма да обявим извънредна епидемична обстановка, но можем да въведем определени мерки - например ограничаване броя на лица на закрито, в работни места, в обществени заведения, носене на маски на закрито може да бъде въведено, забрана на свиждане в лечебни заведения. Това, което не можем да въвеждаме по силата на закона извън обявена извънредна епидемична обстановка, е ограничаване на свободата на придвижване. Тоест, не може да се въвежда някакъв вид локдаун извън обявена извънредна епидемична обстановка, но може да се засили граничният контрол", допълни той.

В момента няма натиск върху лечебните заведения. При повечето хора коронавирусът протича като респираторно заболяване, каза още доц. Пандов.

Относно вливането на белодробната болница в "Св. Иван Рилски" Пандов заяви, че сред причините са  напуснали лекари и малко пациенти.

"Данните от анализа бяха, че използваемостта на леглата или притокът на пациенти в лечебното заведение е изключително много спаднал. Беше стигнала до между 30 и 40 процента използваемост", обясни той.

По думите му COVID-19 е допринесъл. "Голяма част от медицинския персонал е напуснал това лечебно заведение по различни причини - в областта на гръдната хирургия, в областта на детската пулмология - то среща големи трудности да изпълнява текущите си дейности".

По темата с детската болница, той съобщи, че обществената поръчка е била с невъзможен предмет от самото начало. Това е изводът на агенция за държавен финансов надзор, заяви доц. Васил Пандов. Той съобщи, че е платен аванс от 9 млн. лева и сега новото ръководство на инвестиционната компания преговаря с изпълнителя да възстановят тези средства.

"Нашето предложение е на първо място да има ясна концепция. Направихме анализ за потребностите, изготвяме и стратегия за детско здравеопазване, потребностите са важна част от концепцията каква детска болница ни трябва", каза той.