Правителството се стреми да разпределя безвъзмездната помощ така, че тя да отива при тези, които имат най-голяма нужда. Това каза по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той изрази мнението си, че управляващите ще се справят в ситуацията, предприемайки мерки, не по-различни от тези в другите европейски страни.

Дончев заяви, че от повече от 23 хиляди работещи ще бъдат подпомогнати от мярката 60:40, която ще струва на държавата 1-1,5 млрд лева.

Вицепремиерът припомни, че банките ще отпускат безлихвени заеми в размер на 1500 лв. на месец при изключително добри условия. Те имат готовност и да приемат отлагане на плащанията по кредити от свои клиенти, добави той.

Какво друго ще предложи правителството

Томислав Дончев съобщи за други, безвъзмездни помощи, които правителството възнамерява да отпусне.

На първо време ще бъде оповестена помощ за родителите, които сега не работят, защото трябва да се грижат за децата си вкъщи.

Предвижда се отпускане на безвъзмездна помощ за най-малките предприятия, които са застрашени от фалит в тези тежки условия. Обсъждането на тази мярка с представители на дребния бизнес ще започне още в първите дни на идната седмица. Очакванията са тя да бъде въведена до края на месеца.

Предвижда се на социално слабите да бъде осигурявана храна. Проблем пред предоставянето на такава помощ е обаче е, че много от тези хора нямат лични документи, отбеляза вицепремиерът. Това затруднява предаването и отчитането на храната.

Дончев отказа да направи прогноза за това какво можем да очакваме от икономиката след пандемията с аргумента, че никой сега не може да предвиди как и накъде ще тръгне тя. Според него заложеният в актуализирания бюджет до 3% спад на икономическия растеж е "сурово реалистичен сценарий".

По прогноза на Световната банка спадът за 2020 г. ще е 3.7%.

Вицепремиерът повтори, че правителството ще пренасочва средства от вече отпуснати европейски пари по различните програми за посрещане на разходите по борбата с коронавируса и превенцията на населението. България би могла да кандидатства и за помощ от общоевропейския фонд за справяне със заразата, но само ако получи добри условия.

Шансът за това за страна като България е по-малък, тъй като държавите от еврозоната се ползват със специални условия в договорения спасителен пакет от общо 540 милиарда евро за държави и фирми, тежко засегнати от пандемията.

В заключение вицепремиерът Дончев изрази увереност, че българите ще се справим с тежката криза.

Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева ще дадат брифинг в събота, 11 април, от 9.00 часа в Министерския съвет. На него ще бъдат съобщени мерки за подпомагане на семейства в неплатен отпуск по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.