Председателят на Европейския съвет Доналд Туск осъди тези, които призоваваха за Брекзит без идея как да го осъществят, и изрази надежда, че британският премиер Тереза Мей има „реалистичен“ план за развода с ЕС, предаде АФП.

Чудех се как ли изглежда това специално място в ада, отредено за тези, които искаха Брекзит, без да имат абсолютно никаква идея за безопасното му осъществяване“, каза Туск на среща с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел. И допълни, че Брюксел няма да отваря отново постигнатата с Лондон сделка за напускането на общността.

Въпреки това утре Доналд Туск ще се срещне с Тереза Мей, за да чуе предложенията ѝ. Варадкар от своя страна заяви, че сделката за Брекзит, която бе отхвърлена от британския парламент, е най-добрата възможна. Според него скорошните политически вълнения в Обединеното кралство са поредно доказателство за необходимостта от „предпазен механизъм“, който гарантира „мека“ ирландска граница.

Думите на Туск предизвикаха някои доста крайни реакции във Великобритания. Британските депутати, които подкрепят Брекзит, реагираха гневно на коментара на председателя на Европейския съвет, обвинявайки го в арогантност.

Официалната реакция от Даунинг стрийт е, че въпросът е дали Туск смята, че използването на такъв език би помогнало с нещо. Говорител на премиера заяви: „Ние проведохме енергична кампания при референдума в нашата страна. В най-голямото упражнение по демокрация в нашата история хората гласуваха за напускане на ЕС“.

Бившият лидер на Партията за независимост /ЮКИП/ Найджъл Фарадж писа на Доналд Туск в Туитър: „След Брекзит ние ще се освободим от неизбрани, арогантни булита като теб и ще управляваме собствената си страна. На мен това по-скоро ми прилича на рай“.

Лидерът на парламентарното мнозинство на консерваторите Андреа Ледсъм посочи, че Туск трябва да се извини за коментара. Говорителят на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън каза, че „този сатанински евроманиак прави всичко възможно да задържи Обединеното кралство във веригите на европейската бюрокрация“.

Лидерът на „Шин Фейн“ Меру Лу Макдоналд защити Туск, като посочи, че позицията на твърдолинейници като Борис Джонсън и Джейкъб Рийс-Мог е „невъздържана и несъстоятелна“.