Обединената левица официално тръгва заедно към изборите. БСП и над 20 леви партии ще подпишат коалиционно споразумение за съвместно явяване на предсрочния вот на 27 октомври, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия.

Това е финалната стъпка на дълъг процес, започнал още през юни месец. Тогава БСП пое курс на обединение вътре в партията, както и на сближаване с всички формации, посочват оттам.

От "Позитано" 20 публикуваха и обща снимка на ръководството на социалистическата партия и на лидерите от формациите вляво, които влизат в съюза. Сред тях са бивши социалисти и бивши депутати от левицата, като експрезидентът Георги Първанов с неговата партия АБВ, Мая Манолова от "Изправи се, БГ", Александър Паунов от Комунистическата партия, Емил Георгиев от "Екогласност", Симеон Славчев от партия "МИР" и други. От семейната снимка отсъства лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева, която вчера заяви, че няма да издаде юридическите ходове на левицата, с които ще отговарят на спънките от групата около Корнелия Нинова.

Първата крачка към това обединение беше общото честване на 133-тата годишнина от началото на Организираното социалистическо движение на събора на Бузлуджа, както и подписването на обръщение към българските граждани, в което бяха набелязани основните цели пред лявото обединение, заявяват в съобщение до медиите от БСП.

Малко след това започна работа по обща програма за управление, която да изведе България от кризата. Работни групи с представители на всички партии обсъждаха политики в различните сектори.

"Лявото обединение стъпва на общата ни визия за това как да решим проблемите в държавата, а не на механичен сбор от партии", заяви изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

"Заедно сме по-силни и вече научихме този урок. Заедно можем да изведем България от кризата", подчерта и председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов.

"Пътят не беше лесен, но вярвам, че това е единственото правилно решение пред социалистите", коментира евродепутатът и зам.-председател на социалистите Кристиан Вигенин. 

От БСП очакват навръх 9 септември съдът да се произнесе за вписването на новото ръководство на партията, за да може да се пристъпи и към регистрацията на левицата на вота.

Срокът на ЦИК за подаване на документи за участие в изборите е до 11 септември, а лидерката в оставка Корнелия Нинова оспорва позицията на ИБ и на Националния съвет, като твърди, че тя е легитимният председател и затова е дала пълномощното не на Атанас Зафиров, а на Иван Ченчев и Георги Свиленски.

Пленумът обаче изключи и тримата от партията миналата неделя.