До напрежение, блъскане и размяна на удари се стигна пред централата на БСП в София половин час преди извънредното заседание на Националния съвет, на което трябва да се вземе решение какво наказание ще бъде наложено на Корнелия Нинова и приближените ѝ, съобщи БНТ. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Сутринта първо младежите на БСП разлепиха плакати пред централата - "БСП без Нинова". Контрапротест в защита на лидера в оставка обаче започна да къса плакатите.

Защитниците на подалата оставка соцлидерка носят транспаранти "Аз подкрепям Нинова", "Зафиров - позор за БСП", "Честните социалисти подкрепяме Нинова".

Стигна се до намесата на полицията и затваряне на движението по улица "Позитано".

Снимка: БТА

Пред централата се появи и самата Корнелия Нинова, която заяви, че за да бъдат изключени тя и приближените ѝ, то те трябва да присъстват на заседанието на Националния съвет.

"Знаете, че в безсилието, омразата, реваншизма днес ръководството иска нашето изключване, Изпълнителното бюро го внася в Националния съвет и има такава точка. Ние сме тук, за да покажем, че не ни е страх от това и да им помогнем да вземат поне веднъж уставно решение, защото за да ни изключат, това трябва да стане в наше присъствие, каза тя.

Снимка: БТА

Нинова поиска да се проведе конгрес на партията на 28 септември - месец преди поредния предсрочен парламентарен вот. 

"Този конгрес може да даде енергия на партията, може да даде стимул за кампанията. Може да даде сигнал за единство вътре в партията, както и да констатира моята оставка, за да приключи процеса по оставката ми. Докато конгресът не го констатира, той не е приключил", добави тя.

Снимка: БТА

"Бъдете спокойни, че каквото и да се случи, ще регистрираме партията за избори с листи на хора от БСП, предложени от вас, от структурите в страната. Няма да позволим партията да не се яви на избори заради лични амбиции на 5-6 души, които решиха, че могат да я узурпират, без да е приключил процесът по моята оставка. Няма да стане това, бъдете спокойни за БСП", увери привържениците си подалата оставка лидерка на левицата.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застрашаваща явяването им на предстоящите през октомври избори, както и в нарушаване устава на БСП.

Снимка: БТА

"Единственият шанс БСП да излезе достойно от създалата се ситуация е Корнелия Нинова да даде пълномощно на Атанас Зафиров", каза по-рано днес пред БНТ евродепутатът Кристиан Вигенин.

Снимка: БТА

Заседанието на пленума на социалистите започна в 11 часа, а протестиращите пред сградата не приемат решенията на временното ръководство. Те твърдят, че листите вече са подредени на тъмно. Хората настояват да влязат в сградата на БСП и да участват в заседанието на Националния съвет.

Снимка: БТА

"Имаме събрани над 400 подписа до тази сутрин от членове и симпатизанти на БСП, които подкрепят протеста. Подписите са от цяла България - от Видин до Бургас и от силистра до Петрич. Подписката е не само срещу изключването на Корнелия Нинова, а и за това, че по абсолютно неправомерен начин в момента партията е узурпирана", каза един от протестиращите.  

Снимка: БТА

ИЗБРАНО