Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди, че достъпът на служебния вицепремиер по сигурността и вътрешен министър Бойко Рашков до класифицирана информация е бил отнет, съобщи БНТ, откъдето са отправили официално запитване.

Според Комисията обаче, независимо, че срокът на отнемане не е изтекъл, по закон като министър той отново получава достъп за времето, през което заема поста.

Вчера, часове преди да бъде отстранен от поста, шефът на Държавна агенция "Държавна сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев заяви пред журналисти, че Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години. Той уточни, че това е станало преди 2 години и решението не е било обжалвано. 

От отговора на ДКСИ става ясно, че достъпът му е бил отнет от ДАНС през април 2019 г., след като му е бил даден през септември 2016 г.

Скрийншот: БНТ1

Още вчера от пресцентъра на МВР казаха, че вътрешният министър няма да коментира казуса.

По-късно Рашков коментира пред "Дневник", че "не му е известно" да му е отнет достъпът до секретни документи, но "както се вижда - всичко е възможно".

Въпроси са изпратени и правителствената информационна служба, но все още няма отговор от нея.

Междувременно, след като президентът Румен Радев подписа указ за освобождаването на Димитър Георгиев от поста и назначаване на негово място на регионалния шеф на службата в Кюстендил (а преди това във Враца, където по-рано е бил шеф на БОП - б.р.) Пламен Тончев, днес служебният кабинет публикува мотивите, с които това решение е взето.

"Подадената молба за отпуск в периода от 07.05.2021 г. до 06.09.2021 г. (123 дни) е демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство. Това дава основания да се допусне, че г-н Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет", аргументираха се от кабинета на Стефан Янев.

Решението за назначаването на Тончев обаче беше остро критикувана от председателя на Движение 21 и един от лидерите на "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева:

"Кой и за какво го е изкадрувал - не знам, но трябва сериозно да се обмисли решението. Не можете да направите селския началник шеф на национална служба. Това са служби, които искат тежък "вестибуларен" апарат. Или го прекарайте през стъпалата, или той ще рухне след няколко месеца, въвличайки ви в няколко скандала. Уважаеми кадровици от президентството, забелязвам, че по отношение на специалните служби и МВР не за първи път правите странни назначения. Не може да закарате някой "дансаджия" от Кюстендил, за да го направите шеф на националната сигурност, защото няма как да се прескачат стъпала, особено в тази дейност".