Притеснително е, че служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, това обяви пред журналисти шефът на ДАНС Димитър Георгиев, след като по-рано днес премиерът Стефан Янев обяви, че предлага на президента да издаде указ за освобождаването му. Като мотиви той изтъкна уронване престижа на службата и политически мотиви в действията му.

"Изтекоха две и остава още една година, а отнемането на допуска не е обжалвано", уточни Георгиев.

Според Георгиев причината да бъде предложен за отстраняване е разкриването на чужда шпионска мрежа у нас, както по-рано заяви и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Работил със със сегашния премиер и при предния служебен кабинет на президента Радев. Единствената разлика оттогава е, че допуснахме грешки. Като това, че в последната година разкрихме мрежи на чужди разузнавания и по-специално последната шпионска мрежа, свързана с Русия. Работил съм с пет различни правителства и докато нямаше разкрития по шпионски мрежи нямаше проблем", отговори той на обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки.

По думите му първите данни, които служебният премиер е поискал от ДАНС, са свързани именно с последния шпионски скандал. Георгиев отказа повече подробности, защото има забрана от прокуратурата.

Георгиев е изготвил и предал на министър-председателя доклад по скандала със СРС-тата. Председателят на ДАНС твърди, че не се потвърждават твърденията за подслушване на опозиционни политици. Той каза, че обвиненията на Атанас Атанасов от ДБ са несъстоятелни, но не отговори на въпроси дали политици са попадали в СРС-та на агенцията покрай други разработки.

Националното бюро за контрол на СРС-тата е започнало проверка в ДАНС вчера.

Георгиев заяви още, че недоумява с какво е уронил престижа на ДАНС, след като агенцията е награждавана от партньорски служби и е допусната в контраразузнавателния Шенген.

"Благодаря на всички колеги, защото дълги години работихме заедно професионално. Чакам си указа и ще си тръгна с високо вдигната глава", заяви той.

Той коментира още, че си е прекратил неплатения отпуск на петия ден, но служебният премиер е отказал да го приеме.

Служебното правителство предлага на Румен Радев на мястото на Георгиев да беда назначен сегашният регионален директор в ДАНС Пламен Тончев.