Интересите на страната и на Европейския съюз (ЕС) не са застрашени. България и Агенция "Митници" няма да загубят финансови постъпления във връзка с проекта за закупуване на сканиращо оборудване за митнически контрол. Това заяви пред медии директорът на Агенция "Митници" Георги Димов във връзка с твърдения от Мартин Димитров и Радан Кънев по отношение на проекта.

Димов изтъкна, че действията на Агенция "Митници" са подплатени само със законово основание, като се използват сходни европейски практики.

"Предметът на днешния разговор касае рентгеново оборудване, което в своята същност е доставка по европейски инструмент за граничен и митнически контрол, допринасящо за опазване здравето, финансовите интереси и грижата по гранично-контролно пропускателни пунктове на България като външна граница. Проектът е изключително важен не само за България, но и за целите на ЕС. Договорът, който е сключен с избрания от Агенция "Митници" изпълнител, се изпълнява регулярно. Финансовите средства постъпват на основание план, изготвен от Агенция "Митници", обясни директорът на агенцията.

Той посочи като причина изпълнителят да не бъде посочен фактът, че информацията, която се събира през системата за гранично-пропускателен контрол, представлява тайна не само за България, а и за целия ЕС.

Директорът на Агенция "Митници" увери, че Европейската комисия е запозната с всеки етап от реализацията на тази процедура.

Той категорично отрече вероятността процедурата да стане пречка за пълното присъединяване на страната ни към Шенген.

По думите на Димов изпълнението на конкретния инструмент и ангажиментите на Агенция "Митници" и страната предвиждат срок до 25 юни, който е можело да не изпълнен и да бъде загубено финансиране, осигурено по грантово споразумение, затова и изпълнителят е избран чрез директно договаряне.

По-рано днес депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров и евродепутатът Радан Кънев предупредиха на брифинг в парламента, че влизането на България в т.нар сухопътен Шенген може да бъде отложено заради спряна обществена поръчка за високотехнологично оборудване за границите ни - специални скенери и рентгени за по-добър контрол на пунктовете, както и че страната ни може да загуби безвъзмездното финансиране от Европейската комисия (ЕК) за това оборудване.

Изискването на ЕК е било да има прозрачна обществена поръчка, която, по думите на Димитров, е прекратена и се избира конкретна фирма, с която се извършва пряко договаряне. Според него това е огромна грешка, защото всички, които не искат България в "сухопътния Шенген", сега имат формален довод да поискат отлагане.

Евродепутатът Радан Кънев каза, че публичната обществена поръчка е направена от кабинета "Денков", впоследствие е спряна от двете служебни правителства. Димитров добави, че тя е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията, има решение на ВАС да бъде прекратена, но същевременно с това да бъде обявена нова. Въпреки това Министерството на финансите и Агенция "Митници" решават, че няма да изпълнят указанията и са минали към вариант на договаряне с конкретна фирма, посочи Мартин Димитров.

Защо, когато трябваше просто да протегнем ръка към "сухопътния Шенген", се допуска такъв нелеп автогол, попита той.

Смятаме, добави депутатът от ПП-ДБ, че от страна на ЕК ще бъдат зададени въпроси, тъй като тя е осигурила грантово финансиране от 63 млн. лв. за скенерите и оборудването.

Става дума за финансиране по т.нар. европейски инструмент, насочен основно към митническо оборудване, чиято цел е да осигури много по-сериозен контрол на всички европейски митници с особен акцент върху външните граници, поясни Радан Кънев. Фактът, че България отмени обществена поръчка и премина към пряко и тайно договаряне с неизвестна към момента фирма, вече се чува в Брюксел и поражда сериозно напрежение, каза той. В проектната документация, по която получаваме безвъзмездното финансиране, има изрични указания за прозрачна обществена поръчка по правилата на европейска директива и българското законодателство, разясни евродепутатът. Това будело тревоги за сигурността - българската и общоевропейската и затова Кънев и Димитров виждали в този скандал риск България да загуби безвъзмездното финансиране плюс 20 млн. евро заемно финансиране. По тази причина Радан Кънев ще попита ЕК какво да направи българското правителство, за да не загуби тези пари, както и какви мерки са необходими, за да засили покупката на това оборудване позициите ни за Шенген. Той призова българското правителство да прекрати тази незаконосъобразна, по думите му, дейност.