Носител на голямата награда "Лекар на годината" - 2020 е доц. Александър Оскар - началник на Клиниката по очни болести и на катедра "Офталмология" в столичната Александровска болница. Д-р Оскар, който е детски офталмолог, получи приза заради усилията си в диагностиката в тази специалност. Това стана на официална церемония в Националния исторически музей по случай Деня на българския лекар.

Доц. Оскар каза, че наградата има особена стойност за него и припомни, че преди 80 години председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Иван Койчев изпраща писмо до председателя на 25-ото Народно събрание, с което го молят да положи усилия да не допусне приемането на закон, който би накърнил доброто име на толерантния български народ. В резултат на това и благодарение на общите усилия на различни съсловни организации, водени от достойни лидери на Българската православна църква, 50 хиляди евреи са били спасени от сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери, допълни доц. Оскар.

Всички снимки вижте тук >>

"Невъзможно е да работим като лекари, ако чувството на солидарност не е водещо и ние не се подкрепяме всеки един момент, особено в ситуацията, в която се намираме в момента“, допълни лекарят, който предава знанията си на бъдещи свои колеги.

доц. Александър Оскар

Снимка: БТА

По време на церемонията доц. Оскар каза, че наградата има особена стойност за него. Той припомни, че преди 80 години председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Койчев изпраща писмо до председателя на 25-ото Народно събрание, с което го моли да положи усилия да не допусне приемането на закон, който би накърнил доброто име на толерантния български народ.

"В резултат на това и благодарение на общите усилия на различни съсловни организации, водени от достойни лидери на Българската православна църква, 50 хиляди евреи са били спасени от сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери", допълни Оскар.

Снимка: БТА

Тъй като 2020 година е белязана от Covid-пандемията, БЛС реши част от категориите, в които ще бъдат отличени медиците, да бъдат тясно обвързани с жертвоготовността и приноса на лекарите, които участват в борбата с коронавируса.

В специалната категория "Борба с пандемията - Covid-19" бяха отличени началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски (който обаче не присъства, за да получи наградата си - б.р.), д-р Дончо Дончев - специалист УНГ от ВМА - заразил се с коронавирус и три пъти дарил кръвна плазма, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев, който ръководи Националния център по заразни и паразитни болести, пулмологът д-р Александър Симидчиев, д-р Стефан Узунов, директор на столичната Втора МБАЛ, Сибила Маринова - началник на реанимацията в болницата във Велико Търново и др.

Снимка: БТА

В тази категория бяха връчени и четири колективни награди - за болница "Пирогов", за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

Проф. Асен Балтов, проф. Тодор Кантарджиев и проф. Георги Михайлов (отляво надясно)

Снимка: БТА

В категорията "Ти си нашето бъдеще" - награда за младите медицински надежди на България, бяха отличени д-р Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, д-р Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Проф. Иво Петров

Снимка: БТА

Награди в категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" бяха присъдени на проф. Иво Петров, директор на Клиника по кардиология в "Аджибадем Сити клиник", на д-р Иван Вълканов от болница "Каспела" - Пловдив, на д-р Валерия Хаджийска от Алекснадровска болница, проф. Борис Богов-директор на Александровска болница и д-р Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Д-р Валерия Хаджийск

Снимка: БТА

Награди в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" получиха проф. Огнян Хаджийски, бивш началник на Клиниката по изгаряния в болница "Пирогов", и доц. Любомир Киров, национален консултант по "Обща медицина", проф. Чавдар Стефанов от болница "Св. Георги" - Пловдив, проф. Атанас Щерев - директор на болница "Щерев".

Проф. Атанас Щерев

Снимка: БТА

"В днешния ден не можем да кажем, че празнуваме, днес ще отдадем почит на всички колеги, отдали живота си, на тези, които в момента лежат в отделенията и на тези, които се борят за живота на болните", каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Той благодари на обществото за подкрепата му към лекарите и професионалистите по здравни грижи. Искрено се радвам, че не станахме свидетели на това, което виждахме в съседните държави, но сега сме изправени отново пред предизвикателство, каза още той и призова за спазване на противоепидемичните мерки.

Гостите на тържеството бяха поздравени от името на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

На церемонията по награждаването присъстваха депутати, заместник-министри, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Диана Ковачева, представители на НЗОК, на съсловните организации, директори на болници и др.