Депутатите спориха за въвеждането на генерични лекарствени продукти в условията на извънредно положение. ГЕРБ и БСП са против мярката, предлагана от НФСБ като част от разпоредбите на законопроекта за изменение на Закона за извънредното положение, който се обсъжда на второ четене. С текстовете се предлага, при липса на продукти в аптеката, магистър-фармацевтът да може да замени предписан лекарствен продукт с друг със същото международно непатентно наименование.

Депутатът от "Обединени патриоти" Георги Колев обясни, че в случая се ръководят от идеята човек да не се разхожда по аптеките в търсене на лекарство в условията на извънредно положение, а предписаното му лекарство да може да бъде контролирано заменяно от магистър-фармацевт. Той подчерта, че ние сме единствената страна от ЕС, в която не сме направили така наречената генерична политика, и у нас липсва генеричното предписване и заместване на медикаменти. Той каза още, че в 80 на сто от болниците в Германия се ползват генерични продукти.

От "БСП за България" проф. Георги Михайлов посочи, че приказките за молекула, за дядо Иван, който се разхожда по аптеките, и за докторите, които изписват скъпата молекула, изобщо не почива на никаква реалност. Той бе категоричен, че това предложение не почива на никаква реална основа. Колегата му д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ също бе категоричен, че единствената тежка дума има лекарят, и аптекарят е задължен да изпълни рецептата на лекаря.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще бъде голяма грешка, ако в период на извънредно положение бъде направено това. Тя отчете, че лекарите носят отговорност за предписаното лечение и няма как магистър-фармацевтът да носи отговорност за настъпването на каквито и да било негативни последици от лечението. Отпускането на лекарствата е еднократен акт, но контролът върху лечението на пациента е само на лекаря. ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи предложението, водейки се от становището на професионалните организации - Българския лекарски съюз, Съюза на фармацевтите, посочи тя.

Веселин Марешки от "Воля" упрекна ГЕРБ и БСП в лобизъм и заяви, че предложението на НФСБ е правилно решение в полза на българския народ. Той бе категоричен, че става дума за идентични продукти, много от които произведени от изключително реномирани производители. Марешки настоя още повече това да бъде постоянна мярка, а не само в период на извънредно положение.

Вносителят Георги Колев обобщи, че смисълът на генеричната политика е поевтиняване на лекарствата в полза на пациента, така както е в Германия. Колегата му Борис Ячев припомни, че дебат вече е проведен на ниво политическо ръководство от страна на управляващата коалиция - ГЕРБ- "Обединени патриоти", и освен това е част от Националната здравна стратегия. Генеричното заместване не е подмяна на волята на лекаря, а изпълнение на неговата воля при възможно най-ниска цена, посочи Ячев и подчерта, че адекватността на генеричната замяна не подменя отговорността на лекаря.

Без партийни субсидии до отмяна на извънредното положение, обсъжда Народното събрание

 

За времето от 13 март до отмяната на извънредното положение държавна субсидия по Закона за политическите партии не се дължи, предвиждат текстове от промените в закона за действията при извънредно положение, дебатирани на второ четене в Народното събрание.

Дава се възможност Министерският съвет да може да одобрява допълнителни разходи/трансфери за сметка на спестените средства само за дейности, свързани с предотвратяване разпространението на коронавируса, лечението на заразените или ограничаване на последствията от болестта.

Туроператор, който трябва да възстанови заплатена сума от пътуващ за туристическо пътуване, когато то е било отменено поради обявеното извънредно положение, може да предложи ваучер за заплатената сума. Ако пътуващият не го приеме и при липса на друго споразумение за туристически пакет, туроператорът възстановява не по-късно от един месец, считано от датата на отмяната на извънредното положение, всички плащания, които е получил от пътуващия или от негово име.

Ще направим така, че браншът да фалира, коментира Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти". Той предложи срокът от един месец за възстановяване на сумата да бъде удължен минимум на шест месеца след изтичане на извънредното положение.

През 2020 г. декларациите по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и по Закона за съдебната власт се подават в срок до един месец от отмяната на извънредното положение, предвиждат промените.

За времето на извънредното положение трудовите договори по Кодекса на труда за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключват за повече от един ден, като това време не се признава за трудов стаж.

Трудовото възнаграждение се изплаща в деня на изтичане на срока на договора срещу разписка, неразделна част от него. Когато срокът на трудовия договор е по-дълъг от един месец, трудовото възнаграждение се изплаща всеки месец, но не по-късно от 5-то число на месеца, следващ месеца, в който е положен трудът.