Искри прехвърчаха между здравния министър Стойчо Кацаров и бившата председателка на здравната комисия Даниела Дариткова по време на днешния пленарен ден. Повод за размяна на остри реплики стана ратификацията на споразумението за даряване на ваксини AstraZeneca.

"Отговорността тук вече е на служебния кабинет, който управлява повече от 100 дни. Смятам, че подобни ратификации също няма да допринесат за преодоляването на подобни антиваксърски настроения в обществото. Дарението вече е извършено и аз искам министърът да уточни - той ли е подвел министър-председателя да каже в тази зала миналата седмица, че още не е осъществено дарението или министър-председателят излъга НС? Аз смятам, че НС не може да се ползва като гумен печат, макар и в една рутинна процедура - ратификация на споразумение", запали искрата на раздора Даниела Дариткова и предизвика ответната реакция на здравния министър Стойчо Кацаров. 

"Госпожо Дариткова, имайте малко срам, когато заставате тук и изопачавате факти. Причината да даряваме ваксини е, че вашето правителство договори в излишък от AstraZeneca и в недостиг от Pfizer. Поради тази причина през първите три месеца нямаше ваксини, с които населението да се ваксинира", отговори й Кацаров.

Дариткова обвини Кацаров в действия, които подронват мнението за ефективността на ваксината и действат негативно на ваксинационната кампания.

"Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационните екипи в предизборната си кампания. Организирано ваксинирахте футболни клубове, спортни клубове, разни фирми, а възрастните хора бяха оставени четвърти във вашия ваксинационен план. Причината никой да не иска да се ваксинира с ваксините не AstraZeneca и да ги даряваме, също дължим в голяма степен не само на международните скандали, но и на личната намеса на Борисов. Той еднолично, без да има право, забрани използването на тази ваксина, но и еднолично след седмица я разреши", изостри тона Кацаров.

Той обвини в ГЕРБ в провал на ваксинационната кампания и посочи, че служебното правителство опитва да поправи последствията от техните решения.

Последва моментален отговор от страна на ГЕРБ в лицето на Даниела Дариткова, Христо Гаджев, Тома Биков, Десислава Атанасова и Александър Ненков. Те припомниха, че съмненията около ваксината са се породили след информации за нежелани странични ефекти, които са били оправдани от Европейските регулатори.

В крайна сметка предложението за законопроект за ратификацията на договора за даряване на ваксините беше прието с 103 гласа "за" на първо четене.