Премиерът акад. Николай Денков коментира доклад, който беше публикуван днес, за това, че дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за "Лукойл" и че бургаската рафинерия използва вратички в режима на Европейския съюз за руските санкции и ги заобикаля като преработва руския петрол, който получава и го изнася в чужбина. Докладът днес е бил предаден от Центъра за изследване на демокрацията на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. 

"Голяма част от информацията в този доклад беше известна и преди това. Няма особена изненада освен скалата, в която се развива тази схема за заобикаляне на санкциите. Това което трябва и може да се направи е да се действа според законите, а там, където законите са безсилни - да бъдат съответно подобрени. Много приказки бяха казани по отношение на дерогацията в България и затова защо тя се удължава. Нека да напомня, че дерогацията всъщност се скъсява с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже на пристанището липсва нефт и оттам не може да работи рафинерията.

В правомощията на българското правителство и вече е направено е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал. И от една страна да се намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната и от друга да се увеличат средствата, които влизат в българския бюджет", каза Денков, цитиран от БНТ.

Денков подчерта, че една от обсъжданите теми е бил фактът, че нямаме наказателни състави, свързани с нарушаване на санкциите, така че "самото регистриране на нарушението да доведе до съответните наказания".

Министър-председателят коментира срещата си с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в София.

Борбата с корупцията не е само борба за спестяване на публични средства, а в борба за запазване на демокрацията, заяви премиерът Николай Денков след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в България. Двамата разговаряха в рамките на участието на форума "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност", който се провежда в столицата, а на срещата присъства и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Значението и ролята на борбата с корупцията придоби нови и по-глобални измерения", отбеляза Денков.

Премиерът подчерта, че на срещата е обсъдена работата на бюрото на Европейската прокуратура в България и са набелязани мерки, с които правителството може да помогне на неговата работа.

Снимка: БТА

Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук, добави Кьовеши. Тя отчете, че е необходимо да бъдат назначени още европейски делегирани прокурори от България, за да се запълни съставът. Кьовеши отбеляза и нуждата от полицейски служители, които да подпомагат работата на делегираните прокурори у нас.

Eвропейският главен прокурор посочи, че на срещата с премиера Денков и вицепремиера Габриел са обсъдили три теми - доизграждане на офиса на Европейската прокуратура в България, компетенциите на Европейската прокуратура, засягащи борбата с организираните престъпни групи, както и увеличаване на правомощията на институцията по отношение на санкциите срещу Русия.

Поздравявам властите в България, че се присъединиха към френско-германската инициатива за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура да разследва заобикалянето на санкциите срещу Русия, каза Лаура Кьовеши. Тя добави, че към момента институцията има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на тези санкции от страна на държави членки на ЕС. Според нея, за да се промени това, трябва да се направят две неща - да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления.

На въпрос на БТА                                                                                                                                дали Европейската прокуратура има информация за случаи на корупция с участието на висшестоящи политици, бизнесмени или олигарси, Лаура Кьовеши каза, че институцията разследва стотици случаи, но е трудно, понеже прокурорите не са достатъчни и няма специално зачислени полицаи, с които да работят.

Сред тези случаи има някои много сериозни, които засягат важна инфраструктура, като става въпрос и за сериозни финансови средства, добави Кьовеши. Винаги, когато имаме конкретна информация и солидни данни, оповестяваме случаите, каза тя и добави, че не може да предостави данни за качеството на определени лица, които се разследват за евентуално извършени престъпления.

Снимка: БТА

Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Посланието, което ще остане от тази сеща - от разговора ни по различни теми разбираме, че България може да бъде държава членка на ЕС, която задава стандарти, каза още вицепремиерът. "Това ни натоварва с още отговорност да продължим по пътя, по който от ден първи това правителство върви - борба с корупцията, ясна реформа в правосъдната система, конституционни промени", подчерта Мария Габриел.

България може да бъде пример за другите в ЕС, това зависи от нас и ще продължаваме да го отстояваме, добави тя.

Вицепремиерът отбеляза още, че мисията на европейския прокурор е изключително важна, защото, борейки се със злоупотребите и измамите, защитава общия интерес на Европейския съюз и на всяка страна членка.