Премиерът Николай Денков забеляза съгласувано дезинформиране на фермерите в Европа, за да се разпалзват техните протести, които бяха и фон на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

"Вижда се едно координиране на дезинформацията, която се използва, за да се подпалват протестите", каза българският премиер. Още в началото на заседанието председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е дала информация за вчерашните решения на Комисията и за дерогацията на необработваемата земя. Започнал е доста сериозен разговор как трябва да се преструктурира самият сектор и че 1/3 от бюджета на ЕС отива за аграрнаната политика. Констатирано е било, че има увеличаване на административната тежест и са поети ангажименти от следващите седмици да се търсят по-дългосрочни решения, разказа Денков от Брюксел.

Той уточни, че днес държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС не са обсъждали задълбочено решението за предоставяне на 50 милиарда евро помощ за Украйна. Общото мнение е, че да бъдеш сам срещу 26 държави е проблем и това изигра роля, добави Денков по повод преодоляната съпротива на Унгария. Днес нямаше разнобой по важните теми, обобщи премиерът.

Премиерът съобщи, че е имал разговори със свои колеги по повод подкрепата за отпадането на проверките по сухопътните граници на Шенген и за приемането на България в еврозоната. "Успяхме да говорим с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения, Финландия - държави, част от които са известни, че са най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите, отбеляза той пред български журналисти. Разказах им как изглежда фискалната картина по отношение на България - за ниския външен дълг и ниския дефицит. Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт до края на годината. Мога да кажа спокойно, че ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане. Работим за (приемане в еврозоната от) 1 януари 2025 г.", заяви Николай Денков, цитиран от БТА.

Премиерът коментира и изявлението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Бойко Борисов за предстоящата "командировка на огромна делегация до САЩ". Премиерът посочи, че е съвсем нормално да се подготвя пътуване до САЩ, които са основен партньор на нашата страна. "Много съм изненадан, че някой поставя под въпрос дали премиерът или вицепремиерът планират пътуване до САЩ", призна Денков. "Все още нямаме фиксирани дати, но да, такава командировка се предвижда и в нея няма нищо ненормално. Виждам доста сериозен опит да се осуети възможността за директни контакти между мен и хората, с които работя, със САЩ, което няма как да стане", предупреди Денков. По повод думите на Борисов за делегацията той заключи, че "някой се опитва да вземе позиции, които не му се полагат".