"Демократична България" поставя четири приоритета, за да подкрепи управление в следващия парламент

"Демократична България" има четири ключови приоритета пред всеки, който потърси нашата подкрепа за управление в следващия парламент, обяви в онлайн интервю за "Капитал" и "Дневник" съпредседателят на обединението Христо Иванов. По думите му, тези приоритети са:

  1. България да се върне към парламентарна форма на управление.
  2. Управление или мнозинства, които поддържат много ясна и последователна позиция към войната в Украйна.
  3. Демонтиране на корупционния модел.
  4. Финансова и бюджетна политика, които не налива масло в пожара на инфлацията и влизане в Еврозоната.

Според Иванов, България твърде дълго се управлява даже не като президентска република, където има действащ парламент, а от служебни правителства, които от изключение се превръщат в норма. "Реалностите са такива, че българските парламенти стават все по-трудни и трябва да излезем от презумпцията, че някой ще спечели изборите. Всеки следващ път става ясно, че никой не ги печели. И трябва да открием политическа култура, която прави все по-сложни коалиции", каза Иванов.

"Работата на партиите не е да копаят траншеи, а да търсят ходове напред. Затова ми се иска да кажем за кое е това, за което искаме да работим. Вкарваме 25 закона в самото начало на новия парламент", каза Христо Иванов.

Той призова президентът да преосмисли ролята си в консултациите по съставяне на правителство, защото тя е на посредник. "Това не трябва да са просто едни сгляди, а съвместно търсене на път напред", призова Иванов. И упрекна президента да не се смята за самодостатъчен, като се среща с министрите си, а не във формата КСНС заради новите заплахи във войната срещу Украйна.

По думите му, предходните управленски коалиции са се разпаднали, защото тези партии, които са излезли първи от тях, са смятали, че ще спечелят изборите. А "Продължаваме промяната" не е обърнала достатъчно внимание колко е сложна коалицията и че не е добре сглобена, за което ДБ е предупреждавала от първия ѝ ден. "Трябва да се научим да търсим някакви допирни точки, които да формират мнозинства, това не е като в броене в абитуриентски балове от 1 до 121", каза Иванов.

"Ще преговаряме с всички политически сили, които не са евроатлантическа провокация за България, за да търсим ефективни действия. Не може нито една системна партия у нас да си позволи пред лицето на най-силната заплаха, пред която се изправя нашето поколение, да се гъне", каза той по адрес на БСП, която се чуди дали да признае референдумите в Украйна, провеждани под дулата на руските оръжия. И предупреди, че ако Украйна отстъпи и ядреният шантаж на Путин успее, това значи нови агресии на Кремъл. Единственият път е отблъскването на агресията на Путин с общите усилия на ЕС и НАТО, а не изблици на пиарски вдъхновения.

"Няма да влезем в управление, което не гарантира върховенството на закона, което е в четирите приоритета. Ако не постигнем с ГЕРБ и ДПС не просто единомислие, а гаранции за това, просто се разделяме.

Няма опция за нищо евроатлантическо, без съдебна реформа. Защото ключова евроатлантическа ценност е законността", категоричен бе Христо Иванов. И уточни, че това означава и смяна на главния прокурор, но не смяна на Иван Гешев с "наш", а с неутрален професионалист, който да е страж на европейската законност.

"Всякакви парламентарни сценарии са възможни, ако удовлетворяват нашите 4 приоритета. Не сме длъжни да влезем в тези формули, може да останем и в опозиция", каза съпредседателят на ДБ.

"Ние бяхме най-сериозно противопоставящите се на тези извънредни избори и нещата, които предричахме, че ще се случат, са на път да се случат", каза още Христо Иванов. И добави, че сме се докарали до ситуация, в която с инат, детинщина, политическа незрялост обикновени думи, включително "диалог", сме ги превърнали в табу". Който е мандатоносител, ще предложи формула за управление, а ДБ ще разговаря само и в степента, в която може да реализира своите приоритети, с една или друга формула на подкрепа". А ако се стигне до трети, мандат за сформиране на правителство - "третия мандат ще се опитаме да го реализираме както предния път", заяви Христо Иванов.

Според него никоя политическа формация у нас не може да си позволи да каже "ние сме чисти". Още по-малко ГЕРБ след 12-годишното им управление. И дори да излязат първи на изборите, той не вижда как ще имат управление, от което да не ги е срам. Защото са в тежка изолация заради своя невероятен инат. Но корупцията не може да се персонализира само с Бойко Борисов, който не е

единственият, а и тези обвинения трябва да се доказват в съда. Но съпредседателят на ДБ се надява у нас да се установи такъв климат, в който всички, уличени публично в корупция, си подават оставка като бившия австрийски канцлер Себастиан Курц от ЕНП.

"Аз се опитвам да водя разговор с избирателите и на Борисов, и на Пеевски, че има цивилизационни стандарти, които са в интерес на всички граждани", каза Христо Иванов.

Запитан, кого "Демократична България" би подкрепила за министър-председател, Христо Иванов отговори, че има много фигури, които ДБ не би подкрепила за премиер. И че тази фигура трябва да отговаря внимателно на профила на управлението. Той упрекна съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, че дадоха заявка, че някой от тях двамата ще е премиер, ако ПП, БСП и ДБ спечелят 121 гласа в новия парламент. "Ако ще спечелят самостоятелно управление - да, но ако ще търсят подкрепа, така тя не се търси. Заобикаля се процес на договаряне, това не е добро партньорство, като е ясно, че ще управляват коалиционно. Иначе няма нещо, което ние да не можем да преживеем", каза Христо Иванов.

На въпрос, ако все пак не се състави правителство, какво трябва да свърши парламентът, преди да се разпусне за нови избори, Иванов открои два приоритета. Единият е приемането на Бюджет 2023, но не по онзи "сватбарски начин, при който той става част от следващата предизборната кампания и политици отиват да се хвалят пред избирателите, а гражданите остават насаме с инфлацията".

Другият е спешно одобрение на плановете за превъоръжаване, ако те са подготвени от служебното правителство.

"Можем да се окажем в състояние на нова ядрена криза, но вече не в Карибско, а в Черно море. Трябва да мобилизираме своите въоръжени сили, да стегнем своите спецслужби, да инвестираме в човешкия потенциал, в български производства, в модерни технологии", каза Иванов.